1. Yritysasiakkaat
  2. /
  3. Rahoitus
  4. /
  5. Vastuullinen rahoitus
  6. /
  7. Vihreät joukkovelkakirjat

Vihreät joukkovelkakirjat

Vihreät joukkovelkakirjat antavat mahdollisuuden rahoittaa ympäristöä hyödyttäviä hankeinvestointeja. Handelsbanken antaa neuvontaa vihreän joukkovelkakirjan liikkeeseenlaskuun.
Mies ja kaksi naista keskustelevat tietokoneen äärellä

Markkinat kasvussa

Kiinnostus vihreisiin joukkovelkakirjoihin kasvaa nopeasti. Vuonna 2017 Pohjoismaissa laskettiin liikkeeseen vihreitä joukkovelkakirjoja lähes 50 prosenttia edeltävää vuotta enemmän, noin 8 miljardin euron arvosta. Handelsbanken on Pohjoismaiden tasolla vihreiden joukkovelkakirjojen edelläkävijä.  

Mikä on vihreä joukkovelkakirja?

Vihreillä joukkovelkakirjoilla rahoitetaan hankkeita tai omaisuuslajeja, jotka edistävät kestävää kehitystä. Tällaisia ovat vihreä rakentaminen, uusiutuvat energiamuodot ja kestävät kuljetusratkaisut, joilla rajoitetaan ja karsitaan ympäristöpäästöjä. 

Mitkä ovat vaatimukset?

Noudatamme alan yhteisiä standardeja, joissa määritellään tiukat vaatimukset hankkeiden läpinäkyvyydelle, varojen hallinnoinnille ja raportoinnille. Vihreiden obligaatioiden kriteereihin yhdistyy hankkeiden ympäristövaikutusten vuosittainen seuranta. 

Ennen vihreän joukkovelkakirjan liikkeeseen laskua kolmannen riippumattoman osapuolen tulee arvioida hanke. Arviointivaatimus on kirjattu alan yhteisiin Green Bond Principles (GBP) -periaatteisiin, joita ylläpitää kansainvälinen pääomamarkkinajärjestö ICMA. Periaatteet päivitetään vuosittain. Järjestössä Handelsbanken voi muiden osapuolinen tavoin ohjata kehitystä oikeaan suuntaan. 

Kesäkuussa 2017 julkistettiin myös sosiaalisten joukkovelkakirjojen periaatteet, Social Bond Principles (SBP). Kriteerien pohjalta rahoitetaan hankkeita, joilla on myönteiset sosiaaliset vaikutukset.  Näiden lisäksi on luotu periaatteet vihreiden ja sosiaalisten joukkovelkakirjojen yhdistelmälle,  Sustainability Bond Guidelines (SBG). Myös nämä periaatteet ovat ICMA:n käsialaa. Periaatteiden tarkoitus on kasvattaa vihreiden joukkolainojen markkinoiden läpinäkyvyyttä ja toiminnan rehellisyyttä. 

Vihreiden joukkovelkakirjojen ominaisuudet

  • Läpinäkyvyys

  • Varojen hallinnointi

  • Raportointi


Miten voimme palvella?

Mies ja nainen keskustelevat

Kestävän rahoituksen asiantuntijat Handelsbankenissa tarjoavat aktiivista neuvontaa uusille ja kokeneille vihreiden joukkovelkakirjojen liikkeeseenlaskijoille. Olemme yrityksesi tukena ehtojen laatimisessa ja itse liikkeeseenlaskussa.  

Harkitseeko sinun yrityksesi vihreän joukkovelkakirjan liikkeeseenlaskua? Ota yhteyttä omaan konttoriisi, joka järjestää tapaamisen pankin vastuullisen rahoittamisen asiantuntijoiden kanssa.

Hae konttori
Aurinko paistaa koivunoksien takaa

Handelsbankenissa ymmärrämme vaikutuksemme yhteiskuntaan, ympäristöön ja rahamarkkinoihin. Vastuullisuus ja pitkäjänteisyys ovat keskeisiä arvojamme.

Vastuullisuus