Gamla Stanista maailmalle
Handelsbankenin tie kansainväliseksi pankkikonserniksi alkoi Tukholmasta vuonna 1871. Joukko aikansa merkittäviä ruotsalaisia liikemiehiä ja yrityksiä perusti pankin nimeltä Stockholms Handelsbank. Ensimmäinen konttori sijaitsi Vanhassakaupungissa, Gamla Stanissa, joka vielä tuolloin oli Tukholman liike-elämän keskus.

1900-luvun alussa pankin toiminta laajeni voimakkaasti. Stockholms Handelsbank hankki omistukseensa useita muita ruotsalaispankkeja, ja konttoriverkosto kasvoi maanlaajuiseksi. Vuonna 1919 pankki muutti nimensä Svenska Handelsbankeniksi.

Toisen maailmansodan jälkeen pankki kasvoi Ruotsissa entisestään ostamalla muun muassa rahoitusyhtiön ja hypoteekkipankin. 1970-luvun alussa Handelsbanken otti käyttöön nykyisen hajautetun toimintatapansa. Pankki nosti tärkeimmäksi tavoitteekseen kannattavuuden ja perusti Oktogonen-henkilöstörahaston jakaakseen osan voitoista koko henkilökunnalle. Vuodesta 1972 Handelsbanken onkin ollut kannattavampi kuin muut pohjoismaiset suurpankit keskimäärin.

Pankin kansainvälistyminen alkoi 1980-luvulla, kun se aloitti toiminnan Lontoossa, New Yorkissa ja Singaporessa. Kehitystä vauhditti valuuttasäännöstelyn purku Ruotsissa vuonna 1989. Lamavuosina Handelsbanken oli hyvässä kunnossa, ja se kasvoi tekemällä yritysostoja ja perustamalla konttoreita. 1990-luvun aikana pankin toiminta laajeni Suomeen, Norjaan ja Tanskaan. Vuosituhannen vaihteessa pankki perusti myös konttoreita Britanniaan.

Tätä nykyä Handelsbanken toimii yli 20 maassa, mikä tekee siitä pohjoismaiden kansainvälisimmän pankin.

Handelsbanken Suomessa
Handelsbanken aloitti toimintansa Suomessa vuonna 1985 perustamalla edustuston Aikataloon Helsingin Mikonkadulla. Suomen tytärpankki perustettiin vuonna 1990. Vuonna 1991 Handelsbanken oli Suomen ensimmäinen ulkomaisessa omistuksessa oleva rahoituslaitos, joka sai täydet sivukonttorioikeudet.

Ensimmäinen katutason konttorin se avasi Helsingin Etelärannassa helmikuussa 1994. Vuonna 1995 pankki osti Skop-konsernin terveet osat.

Pankkikriisistä ehjin nahoin
1990-luvulla Handelsbanken oli ainoa pohjoismainen pankki, joka selvisi pankkikriisistä ilman valtion pankkitukea - kiitos varovaisen luottopolitiikkansa. Vahvan taseen ansiosta pankki pystyi kasvattamaan markkinaosuuttaan myös Suomessa.

Tällä vuosituhannella Handelsbankenin konttoriverkosto on kasvanut nopeasti. Tätä nykyä meillä on Suomessa 46 konttoria ja lähes 700 työntekijää.
© Svenska Handelsbanken AB (publ)
» Henkilötiedot/Personuppgifter