Handelsbanken

2020-03-30
Handelsbankenin asuntomarkkinakatsaus: Asuntomarkkinat voivat selvitä säikähdyksellä koronaviruksesta

· Koronavirus vaimentaa asuntomarkkinoiden aktiviteettia · Matalat korot ja lyhennysvapaat tukevat kotitalouksien taloustilannetta · Aika näyttää, muuttaako koronaviruspandemia asumisen isoja trendejä 

Koronavirus iskee voimakkaasti talouteen, ja maailmantalous taantuu tänä vuonna. Myös Suomessa talous on taantumassa. Mikäli taloustaantuma on lyhytaikainen, vaikutukset Suomen asuntomarkkinoilla ovat vähäiset.

”Finanssikriisistä Suomen asuntomarkkinat selvisivät pienillä vaurioilla, näin voi myös käydä tällä kertaa. Mikäli talouden toipuminen siirtyy eteenpäin, asuntomarkkinoiden aktiviteetti vaimenee jonkin verran”, Handelsbanken Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen kommentoi.

”Toisaalta matalat korot ja pankkien lyhennysvapaat tukevat kotitalouksien taloustilannetta ja vakauttavat asuntomarkkinoita. Suomessa asuntomarkkinoiden isot trendit ovat edelleen kaupungistuminen, väestön sisäinen muuttoliike ja vuokra-asumisen suosio. Aika näyttää, muuttaako koronaviruspandemia asumisen trendejä.”

Asuntomarkkinat ovat viime vuosina jatkaneet eriytymistään, ja markkinan voidaankin katsoa jakautuneen pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välisen jaon sijaan useaksi osamarkkinaksi. Näitä ovat esimerkiksi suuret kasvukeskukset, keskusta-alueet kaupunkien sisällä sekä muuttotappioalueet. Asuntojen kova kysyntä on kohdistunut edelleen erityisesti suurimpiin kasvukeskuksiin: pääkaupunkiseudulle, Tampereelle, Turkuun ja Ouluun. Samaan aikaan muuttoliike taannuttaa asuntokauppaa väestötappioista kärsivillä alueilla.

”Muuttotappioalueiden vaikeuksille ei ole helpotusta näköpiirissä, ja asuntojen kysynnän ja sen myötä asuntohintojen eriytyminen kasvukeskusten hyväksi todennäköisesti jatkuu”, senioriekonomisti Janne Ronkanen kommentoi.

Lue koko asuntomarkkinakatsaus täältä

Lisätiedot:

Timo Hirvonen, pääekonomisti, Handelsbanken Suomi
p. 040 549 2476

Janne Ronkanen, senioriekonomisti, Handelsbanken Suomi
p. 050 538 0567

  Lehdistötiedote PDF-muodossa

Sulje
©Svenska Handelsbanken AB (publ)
» Privacy notice    » Cookies