1. Privat
  2. /
  3. Barn och unga
  4. /
  5. Banktjänster för 15-åringar

Banktjänster för 15-åringar

En tonåring kan själv sköta en del av sin ekonomi.
Två tonårsflickor idkar uteliv.

När du fyller 15 år

När du har fyllt 15 år har du rätt att besluta om dina egna pengar som du har tjänat till exempel när du sommarjobbat. Insättningar som du fått som gåva eller fondandelar utgör inte pengar som du tjänat på eget arbete. Du kan få tillgång till följande tjänster:
  • Eget konto
  • Eget bankkort
  • Mobilbanken och nätbanken
  • BSP-konto

Det här erbjuder vi dig

Eget konto

Ett brukskonto utgör grunden för alla bankärenden. Du kan komma överens med dina föräldrar om hur du använder ditt konto. Vid behov kan du också öppna ett separat konto för dina löneinkomster.

Dina föräldrar har rätt att använda ditt konto. I praktiken är detta en bra lösning, i synnerhet om också andra pengar än de du själv tjänar sätts in på kontot.

Barnets eget bankkonto

Eget bankkort

De ungas eget kort är Handelsbanken Online Debit. När du betalar med kort  dras beloppet genast från ditt konto. På så sätt visar saldot alltid rätt. Med kortet är det behändigt att betala inköp och ta ut pengar.

När du har fyllt 15 kan du också få ett parallellkort till mammas eller pappas kreditkort.

Online Debit

Mobil- och nätbanken

I mobilbanken kontrollerar du saldot på ditt bankkonto och kontrollera dina kortbetalningar. Här kan du också flytta pengar till ett annat konto och betala räkningar. Tips: Använd streck- eller QR-koden som finns på räkningarna!

Ladda ner mobilbanken i GooglePlay eller AppStore.

Mobilbanken för ungdomar

Ett BSP-konto för en ung bostadssparare

Visste du att du redan som 15-åring kan börja spara till en egen bostad? Om du har sommarjobb eller arbetar som timavlönad inhoppare kan du spara en del av din lön.
BSP till första bostaden

Ikon: lysande glödlampa.

Tillsammans med föräldrarna

Föräldrarna ansvarar för minderårigas banktjänster

Föräldrarna ansvarar alltid för barnets pengar. Så länge du är under 18 år är dina föräldrar med och bestämmer om dina banktjänster. Om den ena föräldern inte kan vara med, så kan den föräldern ge en fullmakt eller skriva under avtalen i nätbanken.

Ta med föräldrarna till bankkontoret

Kontakta kontoret och boka tid. Kom ihåg att ta föräldrarna med dig! Tillsammans hittar vi de rätta tjänsterna för dig.

Samtidigt berättar din kontaktperson hur mobilbanken fungerar och hur nätbankskoderna ska förvaras eller hur du ska ha kortet och pinkoden på olika ställen. Du får mångsidig och nyttig information och svar på alla frågor du har om dina bankärenden.

Liten pojke håller en glasburk

Spara till ett Mål åt barnet 

Mål är en enkel och flexibel sparform när du vill långtidsspara åt barnet - målet är en bestämd tidpunkt, kanske när barnet blir myndigt eller skaffar sin första bostad.

Sparavtalet Mål