Bedrägerier

Se upp genast, när placeringen är för bra för att vara sann eller du ombes ge dina bankkoder.

Bluffmeddelanden (phishing)

Det förekommer bluffmeddelanden som ser äkta ut och där mottagaren ska öppna en länk som leder till en webbsida som liknar Handelsbankens sidor. I meddelandet refererar man till en uppdatering av kunduppgifterna. Det förekommer även andra bluffmeddelanden, som säljer en kodkalkylator i bankens namn.

Handelsbanken skickar aldrig ut e-post till sina kunder och ber dem bekräfta sin identitet med bankkoderna eller ge sina kortuppgifter. Handelsbanken ringer heller aldriga sina kunder och ber dem ge sina bankkoder i telefon. 

Öppna inte länken. Radera meddelandet. Du kan skicka bluffmeddelandet vidare till oss på adressen phishing_fi@handelsbanken.fi och sedan radera det.

Varna dina närmaste och kom ihåg detta:

  • Om du får en begäran i ett mejl, fyll inte i personuppgifter och identifiera dig inte på misstänkta webbsidor.
  • Om du får ett konstigt samtal från en myndighet eller banken, ring banken eller myndigheten på det officiella numret på deras webbsida och kontrollera om samtalet är äkta.
  • Ge inte bankkortets pin-kod eller bankkoderna till någon som erbjuder sig att gå till butiken åt dig.
  • Om erbjudandet är för fantastiskt för att vara sant, så är det inte sant!

Placeringsbedragare i farten

Det pågår som bäst placeringsbedrägerier, där erbjudandet att placera är "mera än bra" och du uppmanas att nappa på direkt. Den som förmedlar placeringen är obekant och troligen är placeringsobjektet likaså. Båda finns utomlands och du kontaktas på engelska. Det förekommer också inhemska försök till placeringsbedrägerier.

Om du inte genast nappar på erbjudandet, kan du bli uppringd flera gånger eller få flera mejl. Du blir utsatt för direkta påtryckningar att placera.

Erbjudandet kan bestå av en placering, en valutaaffär eller penninginsamling.

Om du får ett dylikt erbjudande, kontakta din kontaktperson på ditt bankkontor och be om mera information om placeringsobjektet.

Konkurrens- och konsumentverket: Förhåll dig kritiskt till placeringsråd från okända personerÖppnas i nytt fönster
Polisen: Många former av bedrägeri - PlaceringsbedrägerierÖppnas i nytt fönster