1. Privat
  2. /
  3. Mobil- och nätbanken
  4. /
  5. Säkerhet
  6. /
  7. Bluffmeddelanden om coronaviruset

Bluffmeddelanden om coronaviruset

Det förekommer bluffmeddelanden som fiskar efter användaruppgifter i myndigheternas och hälsoorganisationernas namn. Med meddelandena försöker de inplantera virus och andra skadliga program på användarens dator.

I meddelandena sägs det att mottagaren troligen har utsatts för COVID-19-smitta. Mottagaren av bluffmeddelandet ombes lämna sina personuppgifter och bankkoder och sedan följa direktiven. 

Handelsbanken eller myndigheterna skickar aldrig e-post eller länkar i e-post, där du ska bekräfta din identitet med bankkoderna eller lämna dina kortuppgifter!

På nätet finns också flera bluffwebbsidor som påstår sig följa upp coronavirusets spridning. Sidorna innehåller skadliga program som är ute efter att fånga upp personuppgifter du sparat i webbläsaren och också dina betal- och kortuppgifter.

Du kan råka ut för placeringsbedrägerier på nätet. Du kan få erbjudanden att placera i mediciner, vaccin eller andra hälsovårdsprodukter i form av fonder eller andra bluffplaceringar.

Varna dina närmaste och kom i håg detta:

  • Om du får en begäran i ett mejl, fyll inte i personuppgifter och identifiera dig inte på misstänkta webbsidor.
  • Om du får ett konstigt samtal från en myndighet eller banken, ring banken eller myndigheten på det officiella numret på deras webbsida och kontrollera om samtalet är äkta.
  • Ge inte bankkortets pin-kod eller bankkoderna till någon som erbjuder sig att gå till butiken åt dig.
  • Om erbjudandet är för fantastiskt för att vara sant, så är det inte sant!