Kuolinpesän pankkiasiat

Omaisten on surun keskellä hoidettava useita käytännön asioita.
Mies katsoo haikeana kuvasta ulos.

Kuolinpesän konttori auttaa

Handelsbanken saa tiedon asiakkaansa kuolemasta Digi- ja väestötietovirastosta. Omaisten on kuitenkin hyvä ilmoittaa kuolemantapauksesta pankille mahdollisimman pian toimittamalla kuolintodistus tai virkatodistus pankkiin, koska tieto Digi- ja väestötietovirastosta tulee usein viiveellä.

Tiedon saatuaan pankki lähettää automaattisesti saldotodistuksen vainajan tileistä kuolinpesän osoitteeseen. Tietoja ei siis tarvitse erikseen pyytää pankilta, ellei asialla ole kiire.

Kuolinpesän osakkaat päättävät pääsääntöisesti yhdessä kuolinpesän asioista. Pesän osakkaat voivat kuitenkin halutessaan valtuuttaa yhden henkilön hoitamaan kuolinpesän pankkiasiat. Valtuutukseen voit käyttää oheista valtakirjapohjaa.

Lisätietoa saatte kuolinpesän konttorista tai asiakaspalvelustamme.

Asiakaspalvelumme palvelee sinua numerossa 010 444 2442 (mpm/pvm). 

Kuolinpesän ohje ja valtakirja

Ohjeeseen on koottu keskeisimmät pankkiasioiden hoitamiseen liittyvät neuvot. Ohjeen mukana voit halutessasi tulostaa valtakirjalomakkeen.


Mitä tapahtuu kuolinpesän pankkiasioille?


Automaattisesti irtisanoutuvat:

  • Maksu- ja luottokortit
  • Verkkopankki
  • E-laskusopimukset
  • Vainajan valtakirjat
  • Vainajan käyttöoikeudet ja käyttöoikeutetut vainajan tileiltä

Poikkeukset

Suoramaksuveloitussopimukset pysyvät voimassa, ellei joku pesän osakkaista niitä lopeta.

Jos vainajalla on ollut toisen henkilön kanssa yhteinen pankkitili, jota kumpikin on saanut käyttää yksin vainajan elinaikana, voi toinen tilinomistaja jatkaa tilin käyttöä normaalisti. Mikäli vainajalla on yhteisvastuullisesti omistettu luottokorttitili, suljetaan tili sekä molempien osallisten kortit. 

Saldo- ja korkotiedustelu

Perunkirjoitusta varten tarvitset tiedot vainajan varoista ja vastuista kuolinpäivältä. Pankki lähettää saldotodistuksen varoista ja vastuista automaattisesti kuolinpesän osoitteeseen. Samassa yhteydessä pankki lähettää muut tarkemmat tiedot koskien vainajan tilejä, esimerkiksi tiedon voimassaolevista suoramaksusopimuksista.

Kuolinpesän laskut

Osakkaan pyynnöstä autamme myös maksamaan vainajan tililtä hautajaisiin tai välittömästi kuolintapaukseen liittyviä laskuja, sekä vainajan sähkö-, puhelin-, yhtiövastike- tai vastaavia laskuja.

Hyödylliset linkit