ASP-tili

Hyvä tavoite kannustaa säästämään. ASP-tilin voit avata jo 15-vuotiaana ja aloittaa säästämisen ensiasuntoa varten ensimmäisestä kesätyöpalkasta.
Nuori nainen istuu läppärin kanssa sillalla
  • ASP-tilille saat tavallista tiliä paremman koron, joka on verovapaa
  • ASP-säästöt oikeuttavat valtion korkotukeen, kun otat ASP-lainaa ensiasunnon hankintaa varten

Ota yhteyttä konttoriin. Asiakasvastaavalta saat vastaukset kysymyksiisi ja hyviä neuvoja, joilla pääset säästämisessä alkuun.


Näin ASP-tili toimii

Kuka voi avata ASP-tilin?

Voit avata ASP-tilin, jos olet 15-44-vuotias etkä ole aiemmin omistanut omaa asuntoa. Perinnöksi tai lahjaksi saatu asunto ei estä ASP-tilin avaamista, jos et omista asuntoa kokonaan. Alle 18-vuotias voi tallettaa tilille vain itse ansaitut rahat, kuten kesätyöpalkan.

ASP-tilin voit siirtää Handelsbankeniin myös toisesta pankista tai voit hakea lainaa Handelsbankenista, vaikka ASP-tili on toisessa pankissa.

Säästötavoite 

ASP-tilille tulee tehdä talletuksia vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä. Yhden kalenterivuosineljänneksen eli kolmen kuukauden aikana talletuksen tulee olla vähintään 150 euroa ja enintään 4 500 euroa. Kun olet säästänyt vähintään 10 % asunnon hinnasta, voit saada meiltä lainaa asunnonostoon.
Talletuksia ei ole pakko tehdä peräkkäisinä vuosineljänneksinä, vaan tarvittaessa säästämisestä voi pitää taukoa.

ASP-tilin lopetus

ASP-säästämisen voit lopettaa kesken, jos tarvitset säästövarat muuhun tarkoitukseen. Lisäkorkoa ei tällöin makseta, ja verottaja perii talletuskorosta lähdeveron. Jos haluat, voit myöhemmin aloittaa ASP-säästämisen uudestaan.

ASP-tilin korko

Asuntosäästötilille maksetaan 1 prosentin kiinteä korko sekä 4 prosentin lisäkorko. Lisäkoron saat enintään viideltä vuodelta. 

Jos avaat ASP-tilin alle 18-vuotiaana, voit sopia, että lisäkoron maksu alkaa vasta, kun täytät 18 vuotta.


ASP-laina

ASP-laina on tarkoitettu 18-44-vuotiaille ensiasunnon ostajille. ASP-lainaa voit saada, kun säästät vähintään 10 prosenttia asunnon hinnasta ja täytät ASP-säästösopimuksen ehdot.

Vaihda Handelsbankeniin

Kun pankin vaihto on ajankohtainen, autamme sinua siirtämään asiointisi Handelsbankeniin.

Opintolaina

Handelsbankenin myöntämän ja valtion takaaman opintolainan avulla voit keskittyä täysillä opiskeluun. Lainan maksat takaisin vasta valmistumisesi jälkeen.

Tili kuuluu Ruotsin talletussuojan piiriin

Tili kuuluu Ruotsin talletussuojan piiriin Ruotsin Valtiokonttorin (Riksgälden) päätöksen mukaisesti. Jokaisella tilinomistajalla on oikeus enintään 100 000 euroa vastaavaan korvauksen pankissa olevien talletusten yhteismäärästä. Valtiokonttori maksaa korvauksen tilinomistajalle 7 työpäivän kuluessa siitä, kun pankki on asetettu konkurssiin tai Ruotsin Finanssivalvonta on tehnyt korvausvelvollisuutta koskevan päätöksen.

Tämän korvauksen lisäksi tilinomistaja voi saada enintään 5 miljoonan Ruotsin kruunun arvosta korvausta niistä varoista, jotka liittyvät erikseen määriteltyyn tapahtumaan, esimerkiksi yksityisasunnon myyntiin, työsuhteen päättymiseen, perintöön ja vakuutuskorvaukseen.