15-vuotiaan pankkipalvelut

Teini-ikäinen voi itse hoitaa osan raha-asioistaan.
Kaksi nuorta naista ulkoilee

15-vuotiaasta lähtien sinulla on oikeus päättää omista rahoistasi, jotka olet ansainnut vaikkapa kesätöissä. Omalla työllä ansaittuja varoja eivät ole lahjoina saadut talletukset tai rahasto-osuudet. Voit saada käyttöösi seuraavat palvelut:

  • Oma tili
  • Oma pankkikortti
  • Mobiilipankki ja verkkopankki
  • ASP-tili

Pankkipalvelut 15-vuotiaalle

Oma tili

Käyttötili on kaiken pankkiasioinnin perusta. Voit sopia vanhempiesi kanssa, miten käytät omaa tiliäsi. Tarvittaessa voit myös avata erillisen tilin omia ansiotulojasi varten.

Vanhemmillasi on tiliisi käyttöoikeus. Käytännössä tämä on ihan hyvä juttu varsinkin, jos tilille talletetaan muitakin kuin itse ansaitsemiasi rahoja.

Oma pankkikortti

Nuoren oma kortti on Handelsbanken Online Debit. Kun maksat kortilla, ostoksen summa varataan saman tien tililtäsi. Näin tilin saldo on aina ajan tasalla. Kortti on kätevä tapa maksaa ja nostaa käteistä.

Kun olet täyttänyt 15, voit myös saada rinnakkaiskortin äidin tai isän luottokorttiin.

Mobiili- ja verkkopankki

Mobiilipankista tarkistat pankkitilisi saldon ja seuraat omia korttimaksujasi. Mobiilipankissa voit myös siirtää rahaa toiselle tilille ja maksaa laskuja. Vinkki: Käytä laskujen viiva- tai QR-koodia!

Aloita säästäminen ensiasuntoa varten

Tiesitkö, että voit jo 15-vuotiaana aloittaa ASP-säästämisen omaa ensiasuntoa varten? Jos sinulla on kesätyöpaikka tai olet töissä tuntiapulaisena, voit säästää omasta palkastasi.

Lue lisää ASP-säästämisestä tai kysy tarkemmin konttoristasi!


Ikoni: lostava hehkulamppu

Yhdessä vanhempien kanssa

Vanhempi vastaa ala-ikäisen pankkiasioista

Lapsen rahat ovat aina vanhempien vastuulla. Alle 18-vuotiaan päivittäisistä pankkipalveluista sovitaan yhdessä vanhempien kanssa. Jos toinen vanhemmista ei pääse paikalle, asiat voidaan hoitaa valtakirjalla tai allekirjoittamalla sähköisesti verkkopankissa.

Vanhempien kanssa konttoriin

Ota yhteyttä konttoriin ja varaa aika tapaamiseen. Muista ottaa vanhemmat mukaan! Yhdessä keskustellen oikeat palvelutkin löytyvät helposti.

Samalla yhteyshenkilö kertoo, miten verkko- ja mobiilipankki toimivat, miten verkkopankkitunnuksia pitää säilyttää ja miten kortti ja pin-koodi pidetään erillään. Saat monenlaista hyödyllistä tietoa ja vastaukset kaikkiin pankkiasiointiin liittyviin kysymyksiin.

Lue lisää

Pieni poika pitelee lasipurkkia

Säästä lapselle Tavoitteella

Tavoite on joustava vaihtoehto pitkäaikaissäästämiselle, kun tavoitteellasi on jokin tietty toteutumisajankohta, esimerkiksi lapsen täysi-ikäistyminen tai ensiasunto.

Tavoite-säästösopimus