Joukkolaina

Joukkolainan tuotto on vakaa ja etukäteen tiedossa.
Kaksi naista suunnittelee talojen rakentamista

Mitä joukkolaina on?

Joukkolaina on korkosijoitus

Joukkolaina (engl. bond) on valtioiden, julkisyhteisöiden ja suurten yritysten tapa rahoittaa toimintaansa ja investointejaan. Joukkolainassa sinä sijoittajana lainaat näille toimijoille rahaa ja saat tästä korkoa.

Hyvin hajautetussa salkussa tulisi aina olla korkosijoituksia. Korkosijoituksesta saat tuottoa laina-aikana, et vain myydessäsi tai lainan eräpäivänä. Korko voi olla kiinteä tai vaihtuva.

Joukkolainan ominaisuudet

  • Koronmaksu tavallisesti kvartaaleittain tai vuosittain.
  • Joukkolainan voi ostaa tai myydä milloin tahansa.
  • Saat korkeamman tuoton eli koron, jos liikkeeseenlaskijan luottoluokitus on matala, laina-aika on pitkä, lainalla on huono etuoikeusasema (muihin lainoihin verrattuna) tai jälkimarkkina on heikko.

Tärkeää tietoa joukkolainoista

Näin joukkolaina toimii

Lainan liikkeeseenlaskija tarvitsee rahoitusta toimintaansa tai investointeihinsa. Joukkolainan ehtoihin kirjataan lainan tärkeät tiedot, kuten laina-aika, korko, vakuudet ja etuoikeusasema. Nämä yhdessä liikkeeseenlaskijan luottoluokituksen kanssa määrittävät joukkolainan riskitason.

Pääsääntönä on, että laina maksetaan takaisin eräpäivänä. Korkoa maksetaan kvartaaleittain tai vuosittain, ja korko voi olla kiinteä tai sidottuna tiettyyn viitekorkoon.

Joukkolainan riskit

Joukkkolainoilla on kaksi erityyppistä pääriskiä. Korkoriskillä tarkoitetaan riskiä joukkolainan arvonmuutoksesta yleisen korkotason muuttuessa. Korkotason noustessa joukkolainan arvo laskee ja päinvastoin. Riski on suurin pitkässä kiinteäkorkoisessa joukkolainassa. Liikkeeseenlaskijariski puolestaan viittaa liikkeeseenlaskijan kykyyn maksaa velkansa. Jos liikkeeseenlaskija menee konkurssiin, voit menettää sijoittamasi rahat tai osan niistä. Valtioiden ja suurten julkisyhtiöiden joukkolainat ovat suosittuja, koska niiden luottoluokitus on yleensä erittäin hyvä.

Riskiä kasvattaa myös lainan huono etuoikeusasema. Lainalla voi olla huonompi asema muihin liikkeeseenlaskijan joukkolainoihin nähden. Tällöin joukkolainaa kutsutaan debentuuriksi.


Ota yhteyttä konttorin

person

Jos olet kiinnostunut joukkolainoista, ota yhteyttä konttorin sijoitusvastaavaan. Hän kertoo, millaisia joukkolainoja markkinoilta löytyy, ja mitä joukkolainoihin sijoitettaessa tulisi huomioida.


Ikoni: suurennuslasi, jossa pylväsdiagrammi.

Sijoittajan markkinakatsaukset ja -kommentit

Luettavaa sijoittajalle

Yleistä talouden näkymistä ja markkinoista sijoittajan silmin sekä runsaasti konkreettisia vinkkejä - kaiken tämän löydät monipuolisista julkaisuistamme.

Jos sijoitat verkkopankissa, voit tutustua siellä analyytikoidemme kotimaisiin osakesuosituksiin.

Valitse näistä - tai lue kaikki

Lue lisää

Nainen istuu pimeässä huoneessa ja maksaa laskuja verkkopankissa.

Sijoittaminen verkkopankissa

Verkkopankissa voit sijoittaa kotimaisiin osakkeisiin, yritystodistuksiin, warrantteihin ja pörssilistattuihin rahastoihin (ETF).

Säästä ja sijoita verkkopankissa