Kryptovaluutat ja muut kryptovarat

Kryptovaluutoilla ja muilla kryptovaroilla käytävään kauppaan liittyy riskejä, jotka sinun on hyvä tietää.
Kolme henkilöä neuvottelupöydän ääressä

Handelsbanken ei suosittele suoraa kaupankäyntiä kryptovaluutoilla ja muilla kryptovaroilla

Rahoitusvalvonta- ja lainvalvontaviranomaisten suositusten mukaisesti Handelsbanken suhtautuu kryptovaluuttoihin ja muihin kryptovaroihin varovaisuudella. Alla kerrotaan muutamista kryptovaluutoilla ja muilla kryptovaroilla käytävään kauppaan liittyvistä riskeistä, joista sinun on hyvä olla tietoinen. Näin voit suojautua riskeiltä ja ymmärrät myös pankin näkökannan ja säännöt.
Nainen seisoo ja katsoo käsissään olevaa tablettia yöllä

Huijaukset

Kryptomarkkinoilla tehtävät huijaukset ovat lisääntyneet, erityisesti niin sanotut sijoituspetokset, joissa uhrit huijataan tekemään sijoituksia. Aluksi summat ovat pieniä, ja sijoitukset tehdään joko olemattomiin tai arvottomiin varoihin. Huijareiden markkinointi on usein aggressiivista. Uhreihin ollaan toistuvasti yhteydessä ja heitä kehotetaan sijoittamaan lisää rahaa tai maksamaan veroja ja maksuja keksittyjen tuottojen kotiuttamiseksi. Uhrit voivat myös päätyä väärennetyille verkkosivuille, joilla näytetään fiktiivisiä sijoitustuottoja reaaliajassa. Vilpillisesti toimivat yritykset voivat myös ottaa uhreihin yhteyttä ja luvata valheellisesti, että mahdolliset tappiot voi saada takaisin. Huijauksia markkinoidaan yleensä sosiaalisen median alustoilla, ja niiden yhteydessä käytetään usein tunnettujen ihmisten henkilöllisyyttä väärennettyjen profiilien avulla.

Jos epäilet joutuneesi huijauksen kohteeksi, ota yhteyttä asiakaspalveluumme numerossa 010 444 2442.  

Pörssikurssin lukuja tekstitelevisiossa

Rahoitusriskit

Kryptovarojen arvoa on vaikea tai mahdoton määrittää luotettavalla tavalla. Eri varojen arvo vaihtelee myös voimakkaasti lyhyessä ajassa, eli ne ovat volatiileja.

Useimmissa tapauksissa kryptovaroihin ei kohdistu valvontaa, eivätkä ne ole sijoittajan- tai kuluttajansuojan piirissä. Tämän takia sijoitettujen varojen menettämisen riski on erittäin suuri.

Käyttäjän kädet tietokoneen ja papereiden äärellä

Rahanpesu

Lohkoketjut, joihin kryptovaroihin liittyvät transaktiot kirjataan, voivat olla hyvin avoimia, mutta itse haltijat ja myös tietyn tyyppiset kryptovarat ovat suhteellisen anonyymejä (privacy coins). Tämä tekee niistä houkuttelevia rahanpesua harjoittaville tai terrorismia rahoittaville henkilöille. Väärinkäyttö koskee myös kryptovaroilla, kuten digitaalisilla hallintatodistuksilla (NFT) tai arvopaperitokeneilla (security tokens), käytävää kauppaa.

Tietokone ja papereita pöydän päällä

Pakotteet

Koska maihin ja yksityishenkilöihin kohdistuu yhä enemmän pakotteita, on olemassa suurempi riski, että maat ja yksityishenkilöt käyttävät kryptovaroja pakotteiden kiertämiseen. Jos käyt kauppaa rekisteröimättömillä kryptoalustoilla, vertaisverkossa (P2P), DeFi-palvelussa tai anonyymeillä tai jäljittämättömillä valuutoilla (privacy coins), saatat tahattomasti myötävaikuttaa siihen, että maat ja yksityishenkilöt kiertävät pakotteita.

Viime vuosina esimerkiksi Yhdysvaltain Office of Foreign Assets Control (OFAC) on ottanut käyttöön pakotteita, jotka koskevat lohkoketjuihin liittyviä kryptopalveluja sekä useita lompakkopalveluita ja osoitteita, jotka liittyvät pakotteiden piirissä oleviin tahoihin.

Kahden henkilön kädet tietokoneen ääreellä

Verot

Kryptovaluutan myynti, vaihto tai sillä maksaminen tulee ilmoittaa Verohallinnolle. Mahdolliset transaktioihin liittyvät voitot ja tuotot ovat veronalaista tuloa. Tämä koskee sekä kaupankäyntiä, korkotuloja ja digitaalisten hallintatodistusten myyntiä että kryptovarojen muuntamista viralliseksi (fiat-) valuutaksi.

Verosäännösten noudattamatta jättäminen voi johtaa oikeudellisiin seurauksiin, kuten rangaistuksiin, sakkoihin ja mahdollisiin rikossyytteisiin. Ilmoitusvaatimus koskee monia eritoimia, mukaan lukien kryptovaluutan louhinta tai palkan maksaminen kryptovaroina.


Handelsbankenin asiakkaita koskevat säännöt

  • Pankin tulee tuntea asiakkaansa, ja varojen alkuperän tulee olla tiedossa. Asiakkaalle tämä voi merkitä tarkistusten ja kyselyiden lisääntymistä.

  • Asiakkaan tulee voida esittää pankille täydellinen dokumentaatio kryptovaluutan ostosta aina Handelsbankenin tilille maksettavaan tuottoon saakka.

  • Kryptovaluuttaan liittyvät kaupat tulee ilmoittaa Verohallinnolle.

  • Kryptovaluuttaan liittyvää toimintaa, kuten louhintaa (mining) tai kaupankäyntiä, harjoittavien asiakkaiden toimintatapoja ja dokumentaatiota koskevat vaatimukset ovat tiukat.

  • Kryptovaluutoilla ei saa käydä kauppaa rekisteröimättömillä ja lisensoimattomilla kauppapaikoilla.

  • Huijauksiin tai vastaavaan toimintaan osallistuminen on kielletty.