Osakkeet

Osakkeet ovat sijoittajan perustyökalu.
Mies katsoo ulos ikkunasta ja miettii.

Tuottoa osingosta ja arvonnoususta

Osakesijoittaja voi saada tuottoa sekä osakkeen arvosta että osingosta. Hajautetussa osakesalkussa kannattaakin olla sellaisten yritysten osakkeita, jotka ovat hyviä osingonjakajia, sekä osakkeita, joilla on edellytyksiä arvonnousuun.

Oletko aktiivinen vai passiivinen osakesijoittaja?

Meillä voit olla sellainen osakesijoittaja kuin itse haluat. Voit seurata osakemarkkinoita päivittäin ja hakea tuottoa lyhyen ajan kurssivaihteluista, tai voit ostaa osakkeita salkkuun pitkäksi aikaa, esimerkiksi eläkepäiviä silmällä pitäen.

Muista

  • Voit muokata salkkuasi markkinamuutosten mukaan tai ostaa osakkeita pidemmäksi aikaa.
  • Osta osakkeita yrityksestä, jonka toimintaa ymmärrät.
  • Älä unohda mahdollisuutta osinkoon.
  • Hajauta osakesalkkusi useisiin kohteisiin.

Kysymysmerkki

Miten osakkeet toimivat

Mikä on osake?

Osake on omistusosuus yhtiöstä. Osake antaa äänestysoikeuden yhtiökokouksessa ja oikeuden mahdolliseen osinkoon eli osuuteen yhtiön voitosta. Osakkeen arvo voi nousta tai laskea. Jos sijoitat vain muutamaan eri osakkeeseen, otat suuremman riskin kuin hajauttamalla varasi usean yhtiön osakkeisiin.

Miten sijoitan osakkeisiin?

Tarvitset osakkeiden säilytystä varten arvo-osuustilin, johon kytketään Käyttötili, joka toimii hoitotilinä. Kun myyt osakkeita, kaupasta saamasi rahat siirretään Käyttötilille. Kun ostat osakkeita, maksu veloitetaan tililtäsi. Helpoimmin kaupankäynti sujuu verkkopankin kautta. Siellä voit myös seurata sijoituksesi arvon kehittymistä.

Osakkeista osinkoa

Osakkeista voi myös saada tuottoa samaan tapaan kuin tilille voi saada korkoa. Osakeyhtiö voi tehdä päätöksen jakaa osakkeenomistajille osa yrityksen voitoista. Voitonjaosta käytetään nimeä osinko. Osinko ilmaistaan tyypillisesti määränä jokaista osaketta kohden. Osinko maksetaan arvo-osuustiliin liitetylle hoitotilille.

Osakesuosituksia ja markkinakatsauksia

Tarjoamme käyttöösi erilaisia talous- ja markkinakatsauksia. Päivittäin ilmestyvästä Aamupalasta ja reilun kuukauden välein ilmestyvästä SijoitusHorisontista löytyy myös osake- ja yrityskommentteja. Verkkopankista löydät jatkuvasti ajantasaiset osakesuositukset sekä reaaliaikaista markkinatietoa aktiiviselle osakesijoittajalle.

Markkinakatsaukset

Näin ryhdyt osakesijoittajaksi

siffran 1 ikon_130_1_.png

Sovi sijoitustapaaminen

Sovi konttorisi sijoitusvastaavaan kanssa tapaaminen. Varaa aikaa vähintään tunti, jotta ehdit keskustella rauhassa. Voit pohtia kysymyksiä jo etukäteen.

Sijoitusneuvonta
nummer 2

Sijoituspalvelusopimus ja muut sopimukset

Konttorissa sinulle avataan sijoituspalvelusopimus ja arvo-osuustili, johon liitetään hoitotiliksi Käyttötili. Voit lisäksi tilata SijoitusHorisontin, joka on sijoittajille suunnattu uutiskirje.

Mikä on arvo-osuustili?
siffran 3

Kaupanteko

Kaupanteko onnistuu verkkopankissa. Voit halutessasi lukea ajankohtaiset uutiset, ennen kuin teet lopullisen päätöksen kaupasta. Valitse sitten osake ja tee kauppa. Verkkopankista näet, kun kauppa on toteutunut.

Nykyään osakkeita ei enää myydä pörssierissä, vaan voit ostaa niitä haluamasi määrän.

Nainen istuu pimeässä huoneessa ja maksaa laskuja verkkopankissa.

Sijoittaminen verkkopankissa

Verkkopankissa voit sijoittaa kotimaisiin osakkeisiin, yritystodistuksiin, warrantteihin ja pörssilistattuihin rahastoihin (ETF).

Säästä ja sijoita verkkopankissa