Huoli sijoituksista on suuri samaan aikaan, kun yleinen tilanne huolestuttaa. Mikäli sijoitusten tilanne huolestuttaa kannattaa olla yhteydessä pankkiin, käydä yhdessä omaa tilannetta läpi ja miettiä, miten sijoitusten osalta olisi järkevä toimia.
Viime viikkoina sijoitusmarkkinoilla on nähty historiallisia liikkeitä. Osakemarkkinoiden pudotus ei koskaan ole ollut näin nopeaa, ja myös korko-, hyödyke- ja valuuttamarkkinoilla liikkeet ovat olleet poikkeuksellisia. Markkinoiden heilunta aiheuttaa paljon kysymyksiä myös sijoittajien ja säästäjien keskuudessa. ”Mitä minun säästöilleni nyt tapahtuu?” tai ”Pitäisikö nyt myydä sijoitukset pois kun niistä vielä saa jotain?”
Huoli sijoituksia on monella suuri juuri samaan aikaan, kun tilanne huolestuttaa ja aiheuttaa epävarmuutta muutenkin.
Jälkiviisaus ei nyt auta
Jälkikäteen on helppo sanoa, että osakkeet olisi pitänyt myydä niiden ollessa huipulla ja ostaa pohjalla sitten takaisin. Tässä perinteisessä kaupankäynnin kliseessä on vain kaksi ongelmaa; ensiksi pitäisi tunnistaa hetki, jolloin ollaan huipulla ja toiseksi, milloin pohjakosketus tapahtuu.
Jälkikäteen nämä on helppo nähdä, ja syytkin tuntuvat ilmiselviltä. Tosiasia kuitenkin on, että kukaan meistä ei pysty ennustamaan tarkasti, miten tilanne viruksen kanssa etenee ja miten se vaikuttaa sijoitusmarkkinoihin. Erilaisia skenaarioita lasketaan, mutta erot niidenkin välillä ovat valtavia. Toiset puhuvat nopeasta V-mallisesta toipumisesta ja osa taas L-mallisesta, missä talous jäisi pidemmäksi aikaa nykyistä selvästi matalammalle tasolle. Uutta tietoa saadaan päivittäin ja ennusteet muuttuvat sen myötä. Selvää tässä vaiheessa on se, että keskuspankit ja valtiot tekevät kaikkensa, jotta vauriot taloudelle olisivat mahdollisimman pieniä.
Mitä sijoitusten kanssa tässä tilanteessa sitten pitäisi tehdä?
Koska kukaan ei tiedä, milloin markkinat ovat pohjilla (vai olivatko jo?), usein paras päätös sijoittajalle on pysyä omassa suunnitelmassaan, ellei sitten sijoittajan oma tilanne ole tässä yhteydessä muuttunut selvästi.
”Onko minun oma tilanteeni muuttunut suunnitelman tekemisen jälkeen?” onkin hyvä kysymys minkä voi esittää itselleen jos huolestuu omista sijoituksistaan ja palauttaa sen jälkeen mieleen aiemmin tehty suunnitelma. Jos sijoittaja nyt paniikissa myy omia pitkäaikaisia sijoitusvaroja, niin hyvä kysymys on, uskaltaako hän ostaa niitä takaisin, jos kurssit ovat joskus nykytasoja alempana? Veikkaan, että ei. Tilanne maailmassa on silloin todennäköisesti vielä sekavampi kuin nyt, ja uutisvirta myös sen mukaista.
Hätiköinti ei kannata, riskin lisäämistä voi pohtia
Jos sijoittaja on sijoittanut oman riskitasonsa mukaisesti itselleen sopivalla aikajänteellä, paras vaihtoehto on usein olla tekemättä mitään. Mikäli taloustilanne ja riskitaso sen sallivat, seuraavat kuukaudet ovat todennäköisesti ennemminkin oikea aika lisätä riskiä kuin paniikissa myydä sijoituksia pois. Jos säästää kuukausittain, on nyt todennäköisesti hyvä hetki ennemmin suurentaa säästösummaa tai tehdä ajallisesti hajauttaen kertaostoja oman talouden puitteissa.
Sijoittajien omalla käyttäytymisellä ja liiallisella hätiköinnillä on monesti selitetty toteutuneet markkinoita keskimääräistä pienemmät tuotot. Perinteiset neuvot, ”muutaman kuukauden nettotulot varakassana”, ”rakenna hajautettu helppohoitoinen sijoitussalkku”, ”pysy sijoitussuunnitelmassa” tai ”sijoita pitkäjänteisesti kuukausittain” kuulostavat usein tylsiltä, mutta niiden toimivuuden ja tärkeyden huomaa vasta, kun jotain yllättävää tapahtuu.
Säästämistä ja sijoittamista ei pidä verrata pikajuoksuun, vaan kyseessä on ennemminkin pitkän matkan juoksu. Liian nopeat ja hätäiset päätökset eivät välttämättä ole parhaita, vaan maltti on valttia ja siten viisain päätös monesti on pysyä suunnitelmassa.