1. Privat
  2. /
  3. Lån
  4. /
  5. Bolån
  6. /
  7. Amorteringen av bolån

Amorteringen eller återbetalningen av bolån

Amorteringssättet påverkar lånetiden och lånekostnaderna.

Olika amorteringssätt

Fasta rater
Fasta rater innebär att alla rater är lika stora. Om ränteprocenten ändras, förkortas eller förlängs lånetiden eller så varierar den sista betalningsraten, den s.k. utjämningsraten. Utjämningsratens belopp avviker då från de tidigare fasta raterna och den ursprungliga lånetiden kvarstår.

Annuitet
Annuitet är ett återbetalningssätt där raten blir större om räntan stiger och mindre om räntan sjunker. Lånetiden ändras inte.

Jämn amortering
Jämn amortering innebär att amorteringen alltid är lika stor. Räntebeloppet minskar allteftersom lånekapitalet amorteras. Räntebeloppet varierar också enligt ändringar i ränteprocenten.


Så här kommer du igång

Ikon: en hand under en sedelbunt

Låneräknare

Låneräknaren ger exempel på alternativ och hjälper med att planera ekonomin. Beräkningen är riktgivande. Kontakta kontoret för att få en exakt beräkning och den effektiva räntan.

Ikon: en penna skriver under ett avtal.

Ansök om bolån

Fyll i ansökan om bolån och skicka den till önskat kontor. Vi kontaktar dig så snart som möjligt. De skickade uppgifterna krypteras.

Ansök om lånÖppnas i nytt fönster
Om du redan är kund, fyll i ansökan i nätbankenÖppnas i nytt fönster

Ändringar i amorteringarna

Om något ändrar i ditt liv, ta kontakt med din kontaktperson på kontoret. Ni kan avtala om ändringar i amorteringsplanen så att din ekonomi beaktas.

Ansökan om ändring i amorteringen gör du i nätbanken. Öppna ditt lån i nätbanken och välj önskad ändring. Om ni är två låntagare, måste ni båda ansöka om amorteringsfritt.

Din kontaktperson tar sedan kontakt med dig.

Kom också ihåg att spara!

Spara gärna samtidigt som du amorterar ditt lån. En buffert ger trygghet i oväntade situationer och tillåter också små lyxiga stunder i vardagen.

Spara och placera
Handelsbanken Hypotek är Handelsbankens hypoteksbank och ägs av Handelsbanken. Hypoteksbanken beviljar bankens bolån.