Lån för husbygge

Det är ett stort beslut att bygga ett eget hem. Ta kontakt med Handelsbanken.
Man och kvinna sitter vid ett köksbord och planerar.

En ordentlig plan är A och O

Börja med att reda ut kommunens eller stadens byggbestämmelser och hur man ansöker om byggnadstillstånd och gör sedan upp en projektplan för ditt bygge.

När du har en bra projektplan så kan du uppskatta kostnaderna och beräkna finansieringsbehovet. När du planerar är det också bra att lägga till en marginal för oväntade tilläggskostnader.

Planera finansieringen

När du funderar över finansieringen, räkna också med finansieringen av tomten, försäljningen av din nuvarande bostad och om du har några besparingar.


Ikon: Litet hus

Så här ansöker du

Möte på bankkontoret

Då du har en färdig plan och kostnadskalkyl för ditt byggprojekt, fyll i låneansökan och boka tid för ett möte på bankkontoret.

Ta med alla dokument, planer samt framför allt byggprojektets kostnadskalkyl till mötet. Ansökan kräver också ett löneintyg eller motsvarande utredning av dina eller era inkomster. 

Säkerheter

Återbetalningen av lånet tryggas med säkerheter. Då det gäller bygglån utgörs säkerheten oftast av huset som ska byggas. Om bygget inte räcker som säkerhet, behövs tilläggssäkerhet.

Tilläggssäkerheten kan vara en bostad, en fritidsbostad, en insättning eller statsborgen. Banken räknar ut säkerheternas belåningsvärde. Belåningsvärdet på det egnahemshus som du bygger stiger vartefter byggprojektet framskrider.

Nödvändiga uppgifter och dokument:

  • Byggprojektets kostnadskalkyl och projektplan
  • Tomthandlingar
  • Andra dokument som gäller byggprojektet 
  • Uppgifter om alla sökandens inkomster (löneintyg eller beskattningsbeslut/ skatteintyget) och uppgifter om förmögenhet (t.ex. skatteintyg)
  • Uppgifter om skulder och deras belopp
  • Uppgifter om eventuell tilläggssäkerhet

Låneskydd

Trygga återbetalningen av lånet

Alla oförutsedda händelser går inte att förhindra men du kan vara beredd på dem. Genom att förutse risker kan du trygga återbetalningen av ditt lån även om inkomstnivån i ditt hushåll sjunker till följd av ett oväntat dödsfall.

Fördelar med låneskydd

  • Ger trygghet i oväntade situationer
  • Du kan ansöka om Låneskydd till ett nytt eller befintligt lån
  • Du betalar försäkringspremie endast för det försäkrade lånebeloppet

Läs mer

staplade stenar

Kom också ihåg att spara!

Spara gärna samtidigt som du amorterar ditt lån. En buffert ger trygghet i oväntade situationer och tillåter också små lyxiga stunder i vardagen.

Spara och placera
Handelsbanken Hypotek är Handelsbankens hypoteksbank och ägs av Handelsbanken. Hypoteksbanken beviljar bankens bolån.