Så går låneansökan till

Begär en bolåneoffert från Handelsbanken så är du ett steg närmare ditt nya hem.
Ljust och rymligt kök.

1. Låneansökan

Det första steget på väg mot en ny bostad är låneansökan. Med samma ansökan kan du ansöka om ett nytt bolån eller flytta ett befintligt lån till Handelsbanken.  

Om du redan är vår kund, kan du fylla i låneansökan i nätbanken. Fyll i ansökan så noggrant som möjligt, så går behandlingen av ansökan snabbare. Du kan fylla i bolåneansökan, även om du inte har hittat den nya bostaden än.  

Vi ringer upp dig möjligast snart efter att din låneansökan kommit in. Vi går snabbt igenom den och ber om tilläggsuppgifter om det behövs.

Låneräknare

Låneräknaren ger exempel på alternativ och hjälper dig att planera din ekonomi. Räknarens resultat är inte bindande. Kontakta kontoret för att få en exakt offert med den effektiva räntan.


2. Att fylla i låneansökan

För låneansökan behöver du dessa uppgifter 

  • månadsinkomster
  • befintliga lån
  • besparingar
  • utgifter
  • preliminära planer eller någon information om den nya bostaden.

Om ni är två som ansöker om lånet, ska ni båda fylla i samma uppgifter.


3. Låneförhandlingar

En man visar på en skärm medan två personer tittar på.

Vid förhandlingarna går vi igenom din låneansökan i detalj och skräddarsyr ett lån som passar dig bäst. Till låneförhandlingarna ska du ta med bland annat lönekvitto, kontoutdrag, så att vi får en helhetsbild av din ekonomi. Månadsraten skall anpassas så, att du samtidigt kan spara och också förverkliga några av dina drömmar.

Vi diskuterar bland annat följande:

  • Hurdan bostad vill du köpa eller bygga?
  • Hur mycket pengar kan du sätta på ditt lån i månaden? Där ingår amorteringar, låneskydd, sparande till buffert ifall räntan stiger?
  • Har du egna besparingar? Hur stort lån behöver du?
  • Hurdana är boendekostnaderna i objektet?

Efter låneförhandlingarna får du en låneoffert.


4. Den nya bostaden och bostadsköpet

När du har hittat ditt nya hem

När du har hittat ditt nya hem, ta kontakt med din kontaktperson på kontoret. Ni måste slå fast den nya bostadens säkerhetsvärde och lista alla de dokument som gäller bostaden. Sedan får du den slutliga låneofferten.

Bostadsköp

När du har gått igenom hela processen kan du avtala med försäljaren om det slutliga bostadsköpet.

Bostadsköp görs vanligen i köparens bankkontor. boka tid hos din kontaktperson på kontoret. Hen gör alla papper klara, så att du kan lyfta lånet när ni har undertecknat köpeavtalet och betala säljaren. Kom ihåg att ta med dig pass eller personkort till köpslutet.

Du kan också göra bostadsköpet digitalt. Du undertecknar affären med dina bankkoder (ni undertecknar båda om köpet görs i bådas namn) och de övriga parterna i köpet sköter resten.


5. Livet som låntagare i det nya hemmet

I livet kan det hända vad som helst. Livet innehåller många olika skeden. Ta kontakt med din kontaktperson på kontoret då ditt liv tar en ny vändning. Vi vill gå med på din livsstig.

Tillsammans med din kontaktperson funderar ni på, hur lånet och amorteringarna kan anpassas till en ny livssituation. Om du vill, kan du göra extra amorteringar eller ha några amorteringsfria månader. 

Läs mer

staplade stenar

Kom också ihåg att spara!

Spara gärna samtidigt som du amorterar ditt lån. En buffert ger trygghet i oväntade situationer och tillåter också små lyxiga stunder i vardagen.

Spara och placera
Handelsbanken Hypotek är Handelsbankens hypoteksbank och ägs av Handelsbanken. Hypoteksbanken beviljar bankens bolån.