RISKER MED FINANSIELLA INSTRUMENT
Allmänt om risker
Finansiella instrument kan ge avkastning i form av utdelning (aktier och fonder) eller ränta (räntebärande instrument). Härutöver kan priset (kursen) på instrumentet öka eller minska i förhållande till priset när placeringen gjordes. I den fortsatta beskrivningen inräknas i ordet placering även eventuella negativa positioner (negativa innehav) som tagits i instrumentet, jämför t.ex. vad som sägs om blankning nedan. Den totala avkastningen är summan av utdelning/ränta och prisförändring på instrumentet.
Vad placeraren eftersträvar är naturligtvis en total avkastning som är positiv, dvs. som ger vinst, helst så hög som möjligt. Men det finns också en risk att den totala avkastningen blir negativ dvs. att det blir en förlust på placeringen. Risken för förlust varierar med olika instrument. Vanligen är chansen till vinst på en placering i ett finansiellt instrument kopplad till risken för förlust. Ju längre tiden för innehavet av placeringen är desto större är vinstchansen respektive förlustrisken. I placeringssammanhang används ibland ordet risk som uttryck för såväl förlustrisk som vinstchans. I den fortsatta beskrivningen används dock ordet risk enbart för att beteckna förlustrisk. Det finns olika sätt att placera som minskar risken. Vanligen anses det bättre att inte placera i ett enda eller ett fåtal finansiella instrument utan att i stället placera i flera olika finansiella instrument. Dessa instrument bör då erbjuda en spridning av riskerna och inte samla risker som kan utlösas samtidigt. En spridning av placeringarna till utländska marknader minskar normalt också risken i den totala portföljen, även om det vid handel med utländska finansiella instrument tillkommer en valutarisk.
Placeringar i finansiella instrument är förknippade med ekonomisk risk, vilket närmare kommer att beskrivas i denna information. Kunden svarar själv för risken och måste därför själv skaffa sig kännedom om de villkor, i form av allmänna villkor, prospekt eller liknande, som gäller för handel med sådana instrument och om instrumentens egenskaper och risker förknippade därmed. Kunden måste också fortlöpande bevaka sina placeringar i sådana instrument. Detta gäller även om kunden fått individuell rådgivning vid placeringstillfället. Kunden bör i eget intresse vara beredd att snabbt vidta åtgärder, om detta skulle visa sig påkallat, exempelvis genom att avveckla placeringar som utvecklas negativt eller att ställa ytterligare säkerhet vid placeringar som finansierats med lån och där säkerhetsvärdet minskat.
Det är också viktigt att beakta den risk det kan innebära att handla med finansiella instrument på en annan handelsplats än en reglerad marknad, där kraven som ställs generellt är lägre.
Olika typer av riskbegrepp m m
I samband med den riskbedömning som bör ske då du som kund gör en placering i finansiella instrument, och även fortlöpande under innehavstiden, finns en mängd olika riskbegrepp och andra faktorer att beakta och sammanväga. Nedan följer en kort beskrivning av några av de vanligaste riskbegreppen.
Marknadsrisk: Risken att marknaden i sin helhet, eller viss del därav där du som kund har din placering, t.ex. den svenska aktiemarknaden, går ner.
Emittentrisk: Risken för bristande betalningsförmåga hos exempelvis en emittent eller en motpart.
Prisvolatilitetsrisk: Risken för stora svängningar i kursen/priset på ett finansiellt instrument påverkar placeringen negativt.
Kursrisk: Risken att kursen/priset på ett finansiellt instrument går ner.
Skatterisk: Risken att skatteregler och/eller skattesatser är oklara eller kan komma att ändras.
Valutarisk: Risken att en utländsk valuta till vilken ett innehav är relaterat (exempelvis fondandelar i en fond som placerar i amerikanska värdepapper noterade i USD) försvagas.
Hävstångseffektsrisk: Konstruktionen av derivatinstrument som gör att det finns en risk att prisutvecklingen på den underliggande egendomen får ett större negativt genomslag i kursen/priset på derivatinstrumentet.
Legal risk: Risken att relevanta lagar och regler är oklara eller kan komma att ändras.
Bolagsspecifik risk: Risken att ett visst bolag går sämre än förväntat eller drabbas av en negativ händelse och de finansiella instrument som är relaterade till bolaget därmed kan falla i värde.
Branschspecifik risk: Risken att en viss bransch går sämre än förväntat eller drabbas av en negativ händelse och de finansiella instrument som är relaterade till bolag i branschen därmed kan falla i värde.
Likviditetsrisk: Risken att du inte kan sälja eller köpa ett finansiellt instrument vid en viss önskad tidpunkt pga. att omsättningen i det finansiella instrumentet är låg.
Ränterisk: Risken att det finansiella instrument du placerat i minskar i värde pga. förändringar i marknadsräntan.
Ägar- och investeraransvar vid återhämtning och resolution av kreditinstitut och värdepappersföretag: Om en resolutionsmyndighet som avses i direktivet om återhämtning och resolution av kreditinstitut och värdepappersföretag (2014/59/EU) fastslår att ett kreditinstitut eller värdepappersföretag som står som emittent av värdepapper äventyrar att bli insolvent eller inte uppfyller de kapitalkrav som har fastställts för institutet eller företaget, har den avsedda myndigheten rätt att besluta om att emittentens skulder ska skäras ner. Detta kan leda till att investerare förlorar sina investeringar hos den aktuella emittenten helt eller delvis.
ALLMÄN BESKRIVNING AV FINANSIELLA INSTRUMENT
Fondandelar
Hur fungerar en fond?
En fond kan likna en portfölj med ett antal olika värdepapper i. Värdepapprena kan till exempel vara både finska och utländska aktier, optioner, terminer, räntepapper med lång eller kort löptid, såväl statspapper (statsobligationer och statsskuldväxlar) som räntepapper emitterade av privata företag (t.ex. företagscertifikat), fondandelar eller placering på konto i kreditinstitut.
Den som köper en fond blir andelsägare i fonden men överlåter åt fondbolaget att förvalta och handla för fondens räkning enligt de fondstadgarna som finns. Fondens placeringsstrategi framgår av fondstadgarna. Information om placeringsstrategi finns även på fondprospekt och förenklade fondprospekt för fonden.
Hur stor risk tar jag?
Avkastningen är i stor utsträckning kopplad till risken. Ett större risktagande medför större möjligheter till en hög avkastning. Om du vill ha hjälp med att hitta en risknivå som passar just dig, hjälper våra rådgivare dig gärna.
Risken i en fond är mer spridd än om man köper exempelvis en enskild aktie. En fond placerar normalt i minst 16 olika värdepapper, oftast fler, vilket gör att riskspridningen för andelsägaren alltid blir lika stor oavsett placerat belopp. Fonder hanteras av professionella fondförvaltare.
Specialplaceringsfonder får agera utanför regler som normalt gäller för värdepappersfonder, gällande till exempel riskspridning. I Specialplaceringsfondens stadgar ska undantagen från reglerna klart anges. Specialplaceringsfonder kan till exempel vara hedgefonder.
Vad påverkar avkastningen?
Kursutvecklingen för en fond beror på rörelser i de underliggande finansiella instrumenten. Till exempel är en aktiefonds kursutveckling beroende av hur underliggande aktier utvecklas medan en räntefonds utveckling är beroende av räntemarknaden. Läs mer om vad som påverkar avkastningen i informationsbladen för respektive underliggande instrumentgrupp.
Olika fonder har olika risknivåer och faktorer som påverkar avkastningen. Be alltid om förenklade fondprospektet som närmare beskriver den specifika fonden du vill handla.
Vad finns det för olika fonder?
Aktiefonder
Aktiefonder placerar sina medel huvudsakligen i aktier och aktierelaterade värdepapper och lämpar sig bäst för långsiktiga placeringar. På kort sikt kan avkastningen i aktiefonder variera kraftigt, men vid sparande över längre tid har aktiemarknaden historiskt gett bättre avkastning än traditionellt räntesparande.
Räntefonder
Räntefonder placerar i räntebärande värdepapper med olika löptider, som obligationer eller penningmarknadsinstrument. Räntefonder lämpar sig både för kort- och långsiktiga placeringar.
Blandfonder
Blandfonder placerar både i aktier och räntebärande värdepapper. De flesta blandfonder har vissa riktvärden som anger hur stor del som normalt ska placeras i aktier respektive räntebärande delägarbevis
Fond i fonder
Fond i fonder placerar i andra fonder, t ex aktie- eller räntefonder.
Indexfonder
En indexfond placerar sina medel i finansiella instrument som följer sammansättningen i ett visst bestämt index. Indexet kan vara uppbyggt antingen på aktier eller räntebärande instrument. Indexfonderna finns även som börshandlade fonder.
Börshandlade fonder
En börshandlad fond är normalt en indexfond som följer utvecklingen hos ett givet index. Bördhandlade fonder handlas precis som aktier på en reglerad marknad*.
Hedgefonder
Hedgefonder har vanligen som mål att ge en positiv avkastning oavsett om marknaden stiger eller sjunker i värde. Hedgefonder har betydligt mer flexibla placeringsmöjligheter än traditionella fonder. Trots att så kallad hedging är avsett att skydda mot oväntade förändringar i marknaden kan en hedgefond vara en fond med hög risk.
Aktier
Hur fungerar en aktie?
Aktier i ett aktiebolag ger ägaren rätt till en andel av bolagets aktiekapital. Går bolaget med vinst lämnar bolaget vanligen utdelning på aktierna.
Aktier ger också rösträtt på bolagsstämman, som är det högsta beslutande organet i bolaget. Ju fler aktier ägaren har desto större andel av kapitalet, utdelningen och rösterna har aktieägaren. Beroende på vilken serie aktierna tillhör kan rösträtten variera.
Det finns olika serier av aktier, vanligtvis A- och B-aktier. A-aktier har normalt ett högre röstvärde än B-aktier. Det finns två slag av bolag, publika och privata. Endast publika bolag får låta aktierna handlas på en handelsplats.
Hur stor risk tar jag?
Avkastningen är i stor utsträckning kopplad till risken. Olika aktier har olika risknivåer och faktorer som påverkar avkastningen. Ett högre risktagande medför oftast större möjligheter till en hög avkastning men samtidigt ökar risken för att förlora pengar.
Historiskt sett har aktier gett en högre avkastning än traditionella ränteplaceringar, men på kort sikt kan kursen variera kraftigt. Därför rekommenderas aktier främst för långsiktigt sparande. Risken minskar vid placering i en bredare portfölj, det vill säga i flera bolag och branscher. Vidare bör du fortlöpande bevaka värdeförändringar i portföljen och ta egna initiativ till eventuella omplaceringar. Skulle ett aktiebolag som du köpt aktier i går i konkurs kan du förlora dina pengar.
Vad påverkar kursen?
Kursen på en aktie påverkas av flera faktorer, bland annat:
- omsättningen, alltså in och utflöde av kapital i företaget
- bolagets framtidsutsikter och analyser av dessa
- världsläget, konjunktur, ränteläge och politiska beslut
- psykologiska faktorer
- börskurserna på utländska markander.
Var handlas aktierna?
Handelsplatsens huvuduppgift är att erbjuda en effektiv plats för handel i aktier. Med handelsplatser menas reglerad marknad, handelsplattform (MTF, Multilateral Trading Facility) och systematisk internhandlare. Med systematisk internhandlare menas ett värdepappersföretag som organiserat, frekvent och systematiskt handlar för egen räkning genom att utföra kundorder. Handel kan också ske direkt med ett värdepappersbolag (OTC). I Finland finns i dag bara en reglerad marknad, Nasdaq OMX Helsinki.
Endast aktier i publika bolag kan noteras på en reglerad marknad och det ställs stora krav på bolagen när det gäller exempelvis storlek, verksamhetshistoria, ägarspridning och offentlig redovisning.
MTF kan beskrivas som ett handelssystem, som organiseras och tillhandahålls av en börs eller värdepappersföretag. Kraven på bolagen på en MTF och för en systematisk internhandlare är något lägre än de på en reglerad marknad (se ovan).
Split och sammanläggning
Vid en split ökar antalet aktier utan att aktiekapitalet ändras. Anledningen kan vara att få ned aktiekursen till en mer attraktiv nivå för att öka handeln i aktien på börsen. Omvänt kan en sammanläggning av aktier göras om kursen har sjunkit kraftigt.
Emissioner
Om ett aktiebolag behöver ytterligare kapital har bolaget möjlighet att ge ut nya aktier genom en nyemission. Oftast får de gamla ägarna teckningsrätter som ger företräde att teckna aktier. Antalet aktier som får tecknas sätts normalt i förhållande till hur många aktier ägaren äger vid avstämningsdagen. Tecknaren måste betala ett visst pris (emissionskurs) för de nyemitterade aktierna. De aktieägare som inte vill teckna kan under teckningstiden normalt sälja sina teckningsrätter på den marknadsplats där teckningsrätterna är noterade. Efter teckningstiden förfaller teckningsrätterna och blir därmed värdelösa. Aktiebolag kan även genomföra s.k. riktad nyemission, vilken genomförs som en nyemission men enbart riktad till en viss krets av investerare.
Om bolaget vill öka sitt aktiekapital genom överföring av tillgångar eller reserverade medel görs det via en fondemission.
Vid en fondemission får aktieägaren fondaktierätter i förhållande till hur många aktier han eller hon äger. Dessa fondaktierätter kan sedan omvandlas till nya aktier i bolaget. Eventuellt överskjutande rätter går att sälja på den marknadsplats där aktien är noterad.
Genom fondemissionen får aktieägaren fler aktier men ägarens andel av bolagets ökade aktiekapital förblir oförändrad. Ett annat sätt att genomföra fondemission är att bolaget skriver upp kvotvärdet på aktierna. Aktieägaren har efter uppskrivning ett oförändrat antal aktier och marknadsvärde på sitt placerade kapital.
Depåbevis
Depåbevis är ett bevis om äganderätt till utländska aktier på utländska marknadsplatser, men som är noterat på en inhemsk handelsplats. Utöver de generella risker som finns vid handel med inhemska aktier finns här också en risk för valutaförändringar.
Konvertibler
Konvertibler (konverteringslån eller konvertibler) är räntebärande värdepapper (lån till utgivaren/emittenten av konvertibeln) som inom en viss tidsperiod kan bytas ut mot aktier. Räntan på konvertiblerna är vanligen högre än utdelningen på utbytesaktierna. Konvertibelkursen uttrycks i procent av det nominella värdet på konvertibeln.
Räntebärande instrument
Hur fungerar räntebärande instrument?
Räntebärande finansiella instrument är en fordringsrätt på utgivaren (emittenten) av ett lån. Avkastning lämnas normalt i form av ränta. Det finns olika former av räntebärande instrument beroende på vilken emittent som givit ut instrumentet, den säkerhet som emittenten ställt för lånet, löptiden fram till återbetalningsdagen och formen för utbetalning av räntan.
Hur stor risk tar jag?
Avkastningen är i stor utsträckning kopplad till risken. Ett större risktagande medför större möjligheter till en hög avkastning men samtidigt ökar risken för att förlora pengar. Om du vill ha hjälp med att hitta en risknivå som passar just dig hjälper våra rådgivare dig gärna.
Risken i ett räntebärande instrument utgörs dels av den kursförändring som kan uppkomma under löptiden på grund av att marknadsräntorna förändras, dels att emittenten kanske inte klarar att återbetala lånet. Risknivån är således beroende på vem emittenten är. Rent allmänt kan sägas att risken för förlust på räntebärande instrument kan anses som lägre än för aktier.
Vad påverkar avkastningen?
Marknadsräntorna påverkas av analyser och bedömningar som görs av hur utvecklingen av ett antal ekonomiska faktorer som inflation, konjunktur, ränteutvecklingen osv. kommer att utvecklas på kort och lång sikt. Om marknadsräntorna går upp kommer kursen på utelöpande (redan utgivna) räntebärande finansiella instrument kommer kursen att falla. Omvänt stiger kursen på utelöpande instrument när marknadsräntan går ned.
Avkastningen på ett räntebärande instrument är känd på förhand under förutsättning att placeringen behålls till återbetalningsdagen. Det finns också ofta möjlighet att sälja under löptiden. Om marknadsräntorna går upp kommer kursen på redan utgivna räntebärande finansiella instrument att falla. Det räntebärande instrumentet blir då mindre värt vid en eventuell försäljning. Omvänt stiger kursen på redan utgivna instrument när marknadsräntan går ned.
Penningmarknadsinstrument
Penningmarknadsinstrument kallas instrument med förfall inom ett år. Dessa instrument är sk diskonteringspapper vilket innebär att du köper det till underkurs, till exempel 98 %, och får sedan efter 6 månader 100 %. Skillnaden är den ränta du får.
Stadsskuldsväxlar och Företagscertifikat är exempel på Penningmarknadsinstrument. De ges ut av företag, banker, kommuner och landsting som har behov av upplåning på korta löptider. Dessa instrument ger ofta en högre avkastning än ett konto samtidigt som det är låg kreditrisk.
Masskuldebrev/Obligationer
En obligation är ett räntebärande skuldebrev som löper på flera år. Den vanligaste formen av obligationer är kupongobligationer, vilket innebär att förutom det nominella beloppet som utbetalas vid löptidens slut, utbetalas en årlig fast ränta, så kallad kupong. Kupongräntan är alltid samma under hela löptiden.
Obligationer kan köpas under löptiden till antingen över- eller underkurs. Det innebär att om marknadsräntan för tillfället är högre än kupongräntan, får obligationen köpas till underkurs, det vill säga ett lägre belopp. Och tvärtom om marknadsräntan är lägre. Avkastningen på en obligation är känd på förhand under förutsättning att placeringen behålls till förfall. Hur stor den är beror på risknivå, aktuell marknadsränta och hur lång löptiden är. Det finns också obligationer i utländsk valuta, det som är gemensamt för dem är valutarisken, eftersom den underliggande obligationen är noterad i annan valuta än euro.
Statsobligationer
Statsobligationer är en placeringsform som Finska Staten använder för att finansiera finska statsskulden. Stadsobligationer innebär därmed en låg risk. En stadsobligation är normalt en kupongobligation.
Företagsskuldebrev
Företagsskuldebrev ges ut av olika företag som har ett finansieringsbehov. Inom denna kategori finns det ofta stora skillnader i kreditvärdighet. Det avspeglar sig också i avkastningen. Löptiden är normalt upp till 10 år.
Debenturlån
Debenturlån är en efterställd obligation, vilket betyder att om utgivaren går i konkurs kommer innehavaren att få betalt efter prioriterade fordringsägare. Ett debenturlån kan vara precis som ett annat masskuldebrev men det måste stå ”debentur” på det. Ett debenturlån har högre avkastning än obligationer eftersom risken är högre. Löptiden är normalt 5-10 år.
Kapitalskyddade placeringar
Hur fungerar kapitalskyddade placeringar?
En kapitalskyddad placering är ett värdepapper som ger möjlighet till hög avkastning, samtidigt som det nominella beloppet är kapitalskyddat. I praktiken innebär detta att placeraren får ta del av en eventuell uppgång på den underliggande tillgången, till exempel aktiemarknaden, men får tillbaka det nominella beloppet på återbetalningsdagen om aktiemarknaden skulle sjunka i värde. Om man väljer att köpa till överkurs får man en högre uppräkningsfaktor och därmed möjlighet till högre avkastning. Uppräkningsfaktorn multipliceras med uppgången i den underliggande tillgången på återbetalningsdagen och avgör avkastningen på placeringen. Kapitalskyddade placeringar kan vara kopplade till olika tillgångar till exempel aktier, råvaror eller räntor. Man kan köpa dem till ett fastställt pris under en försäljningsperiod, som vanligtvis är tre till fyra veckor och de förvaras på ett värdeandelskonto liksom aktier. På andrahandsmarknaden kan de köpas och säljas under löptiden till marknadspris. Kapitalskyddade placeringar har en förutbestämd löptid. Den vanligaste löptiden är mellan ett till fem år. Placeringens kapitalskydd gäller emellertid endast på återbetalningsdagen. Värdet under löptiden kan alltså vara såväl högre som lägre än vid köptillfället.
Hur stor risk tar jag?
Placeringen ger skydd mot kursfall i och med att utgivaren av obligationen åtar sig att betala tillbaka lägst 100 procent av det nominella beloppet på återbetalningsdagen. När du köper en kapitalskyddad placering är det viktigt att veta att du tar en kreditrisk på utgivaren av obligationen.
När du köper till överkurs tar du en begränsad risk, men tjänar också mera pengar om marknaden stiger.
Om du vill ha hjälp med att hitta en risknivå som passar just dig hjälper våra rådgivare dig gärna.
Vad påverkar avkastningen?
Avkastningen på en kapitalskyddad placering beror på vilket tillgångslag placeringen är kopplad till och dess värdeutveckling.
- Aktieindexobligationer - Avkastningen bestäms av aktiemarknadens utveckling.
- Hedgefondobligationer - Avkastningen bestäms av utvecklingen på hedgefonder, som har som mål att ge en positiv avkastning oavsett om aktiemarknaden stiger eller sjunker i värde. Hedgefonder har betydligt flexiblare placeringsmöjligheter än traditionella fonder.
- Kreditkorgsobligationer - Avkastningen är knuten till kreditutvecklingen i en korg av bolag. Detta ger möjlighet till högre avkastning än traditionella ränteplaceringar.
- Bäst av Tre obligationer (Marknadsobligationer) - består av ett antal korgar med olika tillgångar, till exempel aktier, råvaror och räntor. Placeringen är kopplad till kursutvecklingen på den korg som utvecklas bäst.
- Strategiobligation - Avkastningen bestämds av utvecklingen i en fastställd placeringsstrategi.
- Råvaruobligationer - Avkastningen bestäms av råvarumarknadens utveckling. Exempel på underliggande råvaror är aluminium, koppar, olja och zink.
- Valutaobligationer - Avkastningen bestäms av hur olika valutor utvecklas i förhållande till varandra.
För mer information om hur den kapitalskyddade placeringens värde beräknas, se grundprospektet för Svenska Handelsbanken AB (publ) MTN- warrant och certifikat- program som finns tillgängligt på www.handelsbanken.se/prospektochprogram.
Blankning
Blankning innebär att den som lånat finansiella instrument, och samtidigt förbundit sig att vid en senare tidpunkt till långivaren återlämna instrument av samma slag, säljer de lånade instrumenten. Vid försäljningen räknar låntagaren med att vid tidpunkten för återlämnandet kunna anskaffa instrumenten på marknaden till ett lägre pris än det till vilka de lånade instrumenten såldes. Skulle priset i stället ha gått upp, uppstår en förlust, vilken vid en kraftig prishöjning kan bli avsevärd.
Belåning
Finansiella instrument kan i många fall köpas för delvis lånat kapital. Eftersom såväl det egna som det lånade kapitalet påverkar avkastningen kan Du som kund genom lånefinansieringen få en större vinst om placeringen utvecklas positivt jämfört med en investering med enbart eget kapital. Skulden som är kopplad till det lånade kapitalet påverkas inte av om kurserna på köpta instrument utvecklas positivt eller negativt, vilket är en fördel vid en positiv kursutveckling. Om kurserna på köpta instrument utvecklas negativt uppkommer en motsvarande nackdel eftersom skulden kvarstår till 100 procent, vilket innebär att kursfallet förbrukar det egna kapitalet. Vid ett kursfall kan därför det egna kapitalet helt eller delvis förbrukas samtidigt som skulden måste betalas helt eller delvis genom försäljningsintäkterna från de finansiella instrument som fallit i värde. Skulden måste betalas även om försäljningsintäkterna inte täcker hela skulden.
Kontaktuppgifter
Svenska Handelsbanken AB (publ) Blasieholmstorg 11
106 70 Stockholm Sverige
+46 8 701 1000
Organisationsnummers: 502007-7862 www.handelsbanken.se
Svenska Handelsbanken AB (publ), filialverksamheten i Finland
FO-nummer: 0861597-4 www.handelsbanken.fi
Östersjögatan 11-13, 00180 Helsingfors
Tfn 010 444 11, Fax 010 444 2299
Tillstånd och tillsynsmyndighet
Handelsbanken har tillstånd av Sveriges Finansinspektion att bedriva placeringsverksamhet enligt lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden. Handelsbankens verksamhet står under Finansinspektionens tillsyn i Sverige. Finansinspektionen i Sverige har adress Box 7821, 103 97 Stockholm, Sverige.
Språk
De språk som används i dokumentationen och i kontakterna mellan banken och kunden är finska och svenska.
Investerarskyddet
Investerarkundens investeringar tryggas av det svenska investerarskyddet. Med investering avses ett värdepapper som lämnats i förvar hos ett värdepappersföretag i anslutning till en investeringstjänst företaget tillhandahållit. Fondandelsägare har inte rätt till ersättning för tillgångar som ingår i fonden. Investerarskyddet gäller när ett värdepappersföretag har försatts i konkurs och investerarkunden inte från konkursboet kan få ut sina värdepapper eller tillgångar, som värdepappersföretaget måste förvara separat från sina egna tillgångar. Investerarnas intressen bevakas i Sverige av Riksgälden. Skyddet uppgår för närvarande till högst 250 000 SEK per investerare. Bankens eventuella fordringar inverkar inte på ersättningsbeloppet.
Insättningsgarantin
Detta konto omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden i Sverige. Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med högst 100 000 euro. Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig för kontohavaren inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen i Sverige beslutade att garantin ska träda in. Utöver detta belopp kan privatperson få ersättning för medel som hänför sig till vissa särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, upphörande av anställning, arv, försäkringsersättning med högst 5 miljoner kronor.
Beskattning och avgifter
Placeringarna kan föranleda andra skatter och offentliga avgifter än de som Banken förmedlar. Dessa skatter och avgifter ansvarar kunden för.
Bandning av telefonsamtal
Banken har rätt att banda in telefonsamtal som berör dess verksamhet med kunden för att bestyrka kundens uppdrag. Banken har rätt att använda inbandningen som bevis vid avgörandet av eventuellt uppkommande meningsskiljaktigheter. Banken är även skyldig att vid begäran överlåta inbandningarna till myndigheterna.
Hantering av intressekonflikter
Det kan förekomma intressekonflikter i affärslivet. Med intressekonflikt avses att ett bolag eller en anställd inom Handelsbankenkoncernen eller ett ombud till koncernen och en kund har olika intressen av utfallet av en transaktion, ett uppdrag, en tjänst eller linkande verksamhet som utförs för kundens räkning. En intressekonflikt kan också förekomma mellan olika kunder där koncernen har att tillvarata dessa kunders olika intressen.
Bolag inom Handelsbankenkoncernen ska vidta alla de åtgärder som bedöms rimliga i syfte att identifiera intressekonflikter och handlägga dessa på ett för båda parter rimligt sätt.
I det arbetet ska iakttas vad som gäller enligt koncernens regelverk om banksekretess, etik, mutor och bestickning, externa uppdrag, bisysslor, anställdas egna värdepappersaffärer, placeringsanalys, placeringsrådgivning och corporate finance verksamhet.
Handelsbankens styrelsehar fastställt en policy för hantering av intressekonflikter. Policyn finns på Handelsbankens internetsida www.handelsbanken.fi
Incitament
Banken får inte, för att tillhandahålla placeringstjänster, betala till en annan person än en kund eller en kund på uppdrag av kunder eller att ta emot provisioner eller provisioner eller icke-monetära förmåner från en annan än kunden eller kunden på kundens vägnar, såvida inte betalningen eller förmånen är avsedd att förbättra kvaliteten på den tjänst som ska tillhandahållas kunden.
Till exempel kan en bank få en provision från ett fondbolag vars fondandelar det förmedlar. Storleken på provisionen kan variera från en fond till en annan. Till exempel kan belöningen beräknas som en engångsersättning (till exempel en del av fondens teckning eller inlösenkostnad), den årliga ersättningen (till exempel förvaltningsavgiften) eller en kombination av dessa. Ytterligare information om incitament fås på kontor.
Information om kundkategori
Icke-professionell kund omfattas av det vidaste investerarskyddet. Enligt lagen har en icke- professionell kund rätt att skriftligen begära att kundkategoriseringen ändras, om kunden anser att kriterierna för en professionell kund uppfylls. En sådan begäran ska göras skriftligen. Professionella kunders investerarskydd är mera begränsat: i fråga om dem tillämpas inte alla förfaranden som gäller skyldigheten för tillhandahållare av tjänster att lämna och inhämta information. När Banken tillhandahåller investeringsrådgivning eller kapitalförvaltning kommer Banken att göra en sk. lämplighetsbedömning. När en icke- professionell kund utför en order direkt genom Handelsbanken kommer Banken att göra en sk. passandebedömning. En sådan bedömning görs dock inte om det är fråga om sk. okomplicerade finansiella instrument.
Enligt lagen har en professionell kund rätt att be att kundkategoriseringen ändras till icke- professionell kund eller till godtagbar motpart. En sådan begäran skall vara skriftlig. I fråga om professionella kunder är bestämmelserna om förfarandena vid tillhandahållandet av investeringstjänster mera begränsade än i fråga om icke- professionella kunder. Procedurbestämmelserna är i regel inte tillämpliga på godtagbara motparter. Det åligger kunden att begära kategorisering som icke- professionell kund om kunden anser att han/hon saknar tillräcklig erfarenhet och kännedom för att bedöma eller hantera de risker som är förenade med en tjänst eller transaktion. Banken kommer inte att bedöma om tjänsten eller det finansiella instrumentet är passande för kunden.
Enligt lagen har en godtagbar motpart rätt att be att kundkategoriseringen ändras till icke- professionell kund eller till professionell kund. En sådan begäran skall vara skriftlig. Bestämmelserna om förfarandena vid tillhandahållandet av investeringstjänster är i regel inte tillämpliga på godtagbara motparter. I fråga om professionella kunder är tillämpningen av procedurbestämmelserna mera begränsade än i fråga om icke-professionella kunder.
UTFÖRANDE AV ORDER M M
1. Inledning
För att uppnå bästa möjliga resultat när Handelsbanken utför eller vidarebefordrar kunders affärsuppdrag i finansiella instrument, kommer Handelsbanken att följa detta dokument. Ett och samma affärsuppdrag kan hanteras genom att flera av de metoder som anges i dokumentet används.
Om kunden lämnar en specifik instruktion, antingen en generell instruktion eller en instruktion avseende ett visst affärsuppdrag kommer en sådan instruktion att ha företräde framför vad som anges i detta dokument. En specifik instruktion kan således komma att innebära att Handelsbanken inte kan vidta de åtgärder som angetts i detta dokument för att uppnå bästa möjliga resultat.
2. Den relativa vikt som tillmäts olika faktorer vid utförande/ vidarebefordran av order
För att uppnå bästa möjliga resultat för kunden kommer Handelsbanken att vidta alla rimliga åtgärder för att ta hänsyn till följande faktorer när order utförs/vidarebefordras:
orderns storlek och typ, priset, kostnaderna, snabbhet, sannolikhet för att ordern leder till en transaktion och att transaktionen kan avvecklas, kundens kategori samt varje annat hänsyn som enligt Handelsbankens bedömning är relevant för en viss order. Normalt kommer Handelsbanken att tillmäta priset störst betydelse.
I vissa fall, till exempel vid stora order, order med särskilda villkor m m, kan Handelsbanken komma att ta större hänsyn till andra faktorer, till exempel om ordern på grund av sin storlek eller typ, enligt Handelsbankens bedömning kan ha en väsentlig prispåverkan eller påverkan på sannolikheten för att den blir utförd eller kan avvecklas eller om det av andra skäl är relevant att tillmäta andra faktorer än priset större betydelse.
3. Metoder för utförandet
För att uppnå bästa möjliga resultat har Handelsbanken möjlighet att utföra ett affärsuppdrag genom att använda en eller en kombination av de metoder som beskrivs i detta dokument för utförandet:
- Affärsuppdrag som utförs direkt på en eller flera reglerade marknader eller multilaterala handelsplattformar (MTF:er) (sk externa handelsplatser) kan ske genom att Handelsbanken utför affärsuppdraget direkt eller, där Handelsbanken inte är direktmedlem, genom en tredje part.
- Affärsuppdrag som utförs utanför en reglerad marknad eller MTF kan ske genom att affärsuppdraget matchas mot annan kunds affärsuppdrag; affärsuppdraget genomförs mot Handelsbankens eget lager; eller att affärsuppdraget genomförs mot en tredje part, såvida inte kunden avseende ett enskilt affärsuppdrag meddelat Handelsbanken att det aktuella affärsuppdraget inte får utföras utanför en reglerad marknad.
Genom godtagande av detta dokument godkänns sådant utförande.
4. Utförande av order i finansiella instrument som huvudsakligen handlas på externa handelsplatser
Denna punkt är tillämplig på hanteringen av order i sådana instrument som huvudsakligen handlas på reglerade marknader eller MTF:er. Således omfattas flertalet av de instrument som är upptagna till handel på reglerade marknader eller MTF:er, till exempel aktier, standardiserade derivatinstrument och sådana fondandelar som är upptagna till handel på en reglerad marknad eller MTF.
Handelsbanken kommer normalt att hantera order i finansiella instrument som handlas på flera av de externa handelsplatser där Handelsbanken deltar i handel direkt (se punkt 5, första stycket) genom att;
- omgående skicka ordern till den eller de handelsplatser som Handelsbanken anser möjliggör bästa utförande, varvid ordern, om den inte genomförs i sin helhet omedelbart, kan komma att skickas till en eller flera andra externa handelsplatser
- lägga samman ordern med andra ordrar enligt punkt 9 nedan och därefter skicka ordern till den eller de handelsplatser som Handelsbanken anser möjliggör bästa utförande
- genomföra ordern genom flera separata transaktioner på någon av de externa handelsplatserna
- genomföra ordern mot Handelsbankens eget lager eller mot annan kunds order till ett pris som motsvarar marknadspriset varvid den mest likvida externa handelsplatsens pris kommer att användas för att bestämma referenspris eller motsvarande.
Handelsbanken kommer normalt att hantera order i finansiella instrument som handlas på en eller flera externa handelsplatser där Handelsbanken inte deltar i handeln direkt (se punkt 5 andra stycket) genom att;
- omgående skicka ordern till den mest likvida externa handelsplatsen för utförande eftersom det enligt Handelsbankens uppfattning är där dessa finansiella instrument handlas till bäst pris,
- lägga samman ordern med andra ordrar enligt punkt 9 nedan och därefter skicka ordern till handelsplatsen,
- genomföra ordern genom flera separata transaktioner på marknaden,
- genomföra ordern mot Handelsbankens eget lager eller mot annan kunds order till ett pris som motsvarar marknadspriset varvid den mest likvida externa handelsplatsens pris kommer att användas för att bestämma referenspris eller motsvarande.
Beträffande order avseende aktier som är upptagna till handel på en reglerad marknad där kunden har angett ett lägsta pris vid försäljning eller ett högsta pris vid köp (limit) som inte överensstämmer med rådande marknadsvillkor och som därmed inte utan dröjsmål utförs av Handelsbanken godkänner kunden att Handelsbanken inte offentliggör dessa omedelbart genom godtagande av detta dokument.
I vissa fall ställer Handelsbanken, indikativa eller fasta, priser direkt mot kunden. Ett avtal mellan parterna ingås då antingen när kunden accepterar ett fast pris ställt av Handelsbanken eller, vid indikativa priser, när Handelsbanken bekräftar priset till kunden och kunden accepterar priset. I dessa situationer ingås ett avtal mellan två parter och Handelsbanken utför inte order för kundens räkning varför detta dokument inte är tillämpligt. Priserna ställs inklusive kostnader för bland annat kapitalanvändning och motpartsrisk samt marknadsmässig vinstmarginal.
5. Handelsplatser som Handelsbanken huvudsakligen använder för utförande av order
Handelsbanken deltar i handeln på olika reglerade marknader och andra handelsplatser. Handelsbanken utvärderar regelbundet (minst en gång per år och vid större förändringar) vilka handelsplatser som används för utförande av order. För en lista över de handelsplatser som Handelsbanken huvudsakligen använder för närvarande; se vår hemsida www. handelsbanken.com eller kontakta ditt Handelsbankskontor.
För att genomföra transaktioner i instrument som handlas på andra handelsplatser än dem där Handelsbanken deltar i handeln direkt, genomför Handelsbanken sådana transaktioner genom att vidarebefordra ordern till företag med direkt tillgång till dessa handelsplatser. Valet av sådana samarbetsföretag sker genom en kontinuerlig utvärdering av företagets i fråga förmåga att erbjuda bra orderutförande.
6. Utförande av affärsuppdrag i finansiella instrument som inte huvudsakligen handlas på en extern handelsplats
Denna punkt är tillämplig på hanteringen av affärsuppdrag i sådana instrument som huvudsakligen handlas direkt gentemot en motpart, till exempel:
- statsobligationer
- företagsobligationer
- OTC-derivat
- andra instrument utgivna eller utfärdade av Handelsbanken eller andra värdepappersinstitut.
Normalt kommer Handelsbanken att i dessa fall ställa priser, indikativa eller fasta, direkt mot kunden. Ett avtal mellan parterna ingås då antingen när kunden accepterar ett fast pris ställt av Handelsbanken eller, vid indikativa priser, när Handelsbanken bekräftar priset till kunden och kunden accepterar priset. I dessa situationer ingås ett avtal mellan två parter och Handelsbanken utför inte order för kundens räkning. Priserna ställs inklusive kostnader för bland annat kapitalanvändning och motpartsrisk samt marknadsmässig vinstmarginal.
I de situationer när Handelsbanken utför order för kundens räkning kommer Handelsbanken normalt att genomföra ordern mot Handelsbankens eget lager, i enlighet med kundens instruktion. Priserna är inklusive kostnader för bland annat kapitalanvändning och motpartsrisk samt marknadsmässig vinstmarginal.
7. Utförande av order avseende fondandelar som inte är upptagna till handel på en reglerad marknad eller MTF (multilateral handelsplattform)
Handelsbanken kommer att utföra order avseende fondandelar genom att vidarebefordra ordern till den aktuella fondens fondbolag (eller motsvarande) för utförande enligt fondbestämmelserna (eller motsvarande).
8. Diskretionär portföljförvaltning
När Handelsbanken vid tillhandahållande av diskretionär portföljförvaltning även utför mottagna order eller beslut att handla kommer detta att ske i enlighet med detta dokument.
9. Avslutshantering, sammanläggning samt fördelning av order
Handelsbanken kommer att utföra kundorder snabbt, effektivt och rättvist. Jämförbara order utförs omgående och i den tidsordning de togs emot såvida detta inte omöjliggörs av orderns egenskaper, rådande marknadsförhållanden eller om något annat krävs på grund av kundens intressen.
Handelsbanken kan lägga samman en kunds order med andra kunders ordrar och/eller även med transaktioner för Handelsbankens egen räkning om det inte är sannolikt att sammanläggningen generellt kommer att vara till nackdel för en enskild kund, vars order ingår i den. Sammanläggningen kan vara till nackdel med avseende på en enskild order.
En sammanlagd order som utförts i sin helhet fördelas på det genomsnittliga priset. Om en sammanlagd order endast kunnat utföras delvis kommer den del som utförts att fördelas lika på det genomsnittliga priset. Om en order vid utförandet sammanlagts med en annan transaktion för Handelsbankens egen räkning och den endast kunnat utföras delvis kommer kunden vid fördelningen normalt att ha företräde framför Handelsbanken.
10. Störningar i marknaden eller handelssystem
Vid störningar i marknaden eller i Handelsbankens egna system, på grund av till exempel, avbrott eller bristande tillgänglighet i tekniska system, kan det enligt Handelsbankens bedömning vara omöjligt eller olämpligt att genomföra order på något av de sätt som har angivits i detta dokument. Handelsbanken kommer då att vidta alla rimliga åtgärder för att på annat sätt uppnå bästa möjliga resultat för kunden.
11. Ändringar
Handelsbanken kommer regelbundet att se över och vid behov genomföra ändringar i detta dokument. Sådana ändringar kommer att finnas tillgängliga på vår hemsida www. handelsbanken.com eller på Handelsbankens kontor. Ändringar gäller från det att de publiceras på hemsidan.
12. Rapporteringsskyldighet
Inom EU finns en skyldighet för bland annat banker, andra värdepappersinstitut och börser att rapportera till lokal myndighet om de upptäcker transaktioner som kan antas utgöra eller ha samband med insiderbrott eller otillbörlig marknadspåverkan. Rapportering kan t ex komma att ske av transaktioner där du som kund handlar med dig själv (lägger in köp- respektive säljorder i samma värdepapper). Sådana transaktioner kan utgöra otillbörlig