Rahastosäästämisen ABC

Autamme sinua ymmärtämään, miten rahastot toimivat. Opastamme sinut alkuun rahastosäästämisessä.
Nuori nainen ja mies katsovat läppäriä, taustalla opiskelijaikoni

Miten sijoitusrahasto toimii?

Sijoitusrahasto sijoittaa arvopapereihin

Sijoitusrahasto hallinnoi sijoittajien varoja ja sijoittaa ne useisiin kohteisiin, kuten osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin tai toisiin sijoitusrahastoihin. Kun säästät rahaa sijoitusrahastoon, ostat samalla osuuden rahastosta. Rahasto-osuuden arvo lasketaan ja julkaistaan päivittäin. 

Yksi sijoitusrahaston eduista on, että sinun ei tarvitse ostaa arvopapereita yksitellen. Rahaston kautta voit myös sijoittaa markkinoille, joille piensijoittajan voi muuten olla vaikea sijoittaa, kuten kehittyvien markkinoiden pörsseihin.

Jokaisella rahastolla on rahastonhoitaja

Rahastonhoitaja tai rahastonhoitotiimi vastaa siitä, mitä arvopapereita rahasto ostaa tai myy. Jokaisella rahastolla on sijoitusperiaatteet ja säännöt, jotka ohjaavat rahastonhoitajan sijoituspäätöksiä. 

Aktiivisesti hallinnoidun rahaston hoitaja pyrkii saamaan rahaston sijoituksille vertailumarkkinan tuottoa paremman tuoton, indeksirahasto puolestaan seuraa aina tietyn markkinan kehitystä.

Näin rahasto-osuuden arvo muodostuu

Rahaston pääoma muodostuu rahasto-osuuksista. Pääoman kasvuun vaikuttavat rahaston ostamien arvopapereiden tuotto, esimerkiksi yrityksien arvonnousu, korkotason muutokset ja jaettavat osingot. Yhden rahasto-osuuden arvo saadaan jakamalla rahaston arvo liikkeellä olevien rahasto-osuuksien lukumäärällä.

Rahastosäästämisen edut

 • Voit hajauttaa säästösi monipuolisesti.
 • Ammattilainen valitsee arvopaperit, sinä valitset riskitason.
 • Voit sijoittaa markkinoille, joille sinun voi muuten olla vaikea päästä.
 • Ostat ja myyt rahastoja verkkopankissa ilman kuluja, milloin vain.
 • Voit seurata sijoituksiasi vaivattomasti verkkopankissa.

Riskitaso vaihtelee rahastokohtaisesti

Rahastojen riskejä kuvaava käyrä

Yllä olevat riskikäyrät kuvaavat rahastojen tyypillistä arvonvaihtelua.

 • Kun valitset rahaston, jonka riski on matala, kurssivaihtelut jäävät yleensä pieniksi. Riski sille, että sijoitus tuottaa tappiota on pienempi, mutta myös tuotto-odotus on pienempi.
 • Jos tavoittelet korkeampaa tuottoa ja olet valmis hyväksymään voimakkaatkin kurssivaihtelut säästöaikana, voit valita rahastoja, joiden riski on korkeampi.

  Hyvä yleissääntö on, että mitä pidempi säästöaika, sitä korkeamman riskin säästäjä voi ottaa.

Matala riski

Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna matalan riskin rahastojen kurssit ovat heilahdelleet vain vähän. Siksi niiden riski on pienempi kuin vaikkapa osakerahastoilla, joiden kurssi voi nousta ja laskea jyrkästi. Matalan riskin rahastoja ovat esimerkiksi lyhyen koron rahastot ja jotkut yhdistelmärahastot, joissa korkosijoitusten osuus on suuri.
Korkorahastot
Yhdistelmä-/allokaatiorahastot

Keskitason riski

Keskitason riskin rahasto voi tarjota tilikorkoa paremman tuoton. Keskitason riskin rahastoja ovat yhdistelmärahastot, jotka sijoittavat sekä osakkeisiin että korkoihin ja jotkut osakerahastot, jotka sijoittavat osakkeisiin maailmanlaajuisesti.
Yhdistelmä-/allokaatiorahastot
Osakerahastot

Korkea riski

Korkean riskin rahaston arvo voi nousta ja laskea voimakkaasti. Rahaston omistajana sinulla on mahdollisuus hyvään tuottoon, mutta osuuksiesi arvo voi myös laskea. Korkean riskin rahastoja ovat osakerahastot, jotka sijoittavat esimerkiksi tiettyyn maahaan tai tietylle toimialalle.
Osakerahastot

Sijoitussuunnitelma on rahastosäästäjän paras ystävä

 1. Mikä on säästötavoitteesi?
  Tavoitteita on monenlaisia: parempi eläke, lapselle säästäminen, uusi auto tai unelmien loma. Pohdi myös, millaisen tuoton haluat säästöillesi saada.

 2. Milloin tarvitset rahat?
  Miten kaukana tulevaisuudessa tavoitteesi siintää? Aika eli sijoitushorisontti vaikuttaa rahastojen valintaan. Hyvä yleissääntö on, että mitä pidempi säästöaika, sitä suuremman riskin säästäjä voi ottaa.
     
 3. Millainen riskinottaja olet?
  Sijoitusaika ja tuottotavoite kulkevat käsi kädessä riskin kanssa. Yksi tapa hallita riskiä on kuukausisäästäminen. Jos kurssit laskevat, ostat rahasto-osuuksia edullisemmin eli saat enemmän osuuksia samalla rahalla. Kun kurssit nousevat, myös osuuksiesi arvo nousee.
Kännykkä kädessä ja taustalla kahvikuppi.

Varaa aika sijoitusneuvontaan


Olet nyt saanut perehdytyksen rahastoihin. Jos haluat tietää lisää tai kaipaat apua sijoitussuunnitelman tekoon, varaa aika sijoitusneuvontaan. Oma sijoitusneuvojasi kartoittaa kokonaistilanteesi ja ehdottaa juuri sinun tarpeisiisi sopivaa ratkaisua.

Verkkotapaaminen

Tietoa rahastoista

  Rahaston tuottokehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

  • Rahastosijoituksen arvo voi nousta tai laskea.
  • Sijoittaja voi menettää sijoittamansa varat osittain tai kokonaan.

  Rahastojen esitteet ja tietosivut ovat saatavilla kurssiluettelosta Avautuu uuteen ikkunaankunkin rahaston kohdalla. Sisältöä ei tule pitää henkilökohtaisena sijoitusneuvona tai sijoitussuosituksena.