Eläkevakuutuksen usein kysytyt kysymykset

Lue asiantuntijan vastaukset useimmiten kysyttyihin kysymyksiin.

Usein kysytyt kysymykset

 • Asiantuntijamme konttorissa auttaa sinua valitsemaan sopivat sijoituskohteet sijoittajaprofiilisi ja suunnitellun sijoitusajan mukaan. Mikäli sinulla ei ole aikaa tai mielenkiintoa seurata itse sijoitusmarkkinoita, voit valita sopimukseesi maksuttoman salkunhoitopalvelun. 
   
  Voit myös halutessasi valita vakuutukseesi itse yksittäisiä rahastoja Handelsbankenin rahastovalikoimasta:
 • Eläkevakuutuksen maksut ovat täysin vapaaehtoisia, voit muuttaa kuluitta maksusuunnitelmaasi milloin vain tai laittaa sen tauolle. Voit maksaa vakuutusmaksuja kuukausittain, kolmen kuukauden välein, puolivuosittain tai kerran vuodessa. Myös maksusuunnitelman säästösummaa voi muuttaa milloin vain elämäntilanteen muuttuessa.
 • Handelsbanken eläkevakuutuksen kulut (2022):

  - vakuutuksen hoitokulu (0,5 % vuosittain säästön määrästä)
  - 20 euron kiinteästä vuosikulusta (riippumatta säästösummasta) 
  - sijoituskohteiden juoksevista kuluista
   
  Handelsbankenin rahastojen juoksevat kulut löydät täältä:

  Mikäli haluat, että eläkevarojasi hoitaa puolestasi Handelsbanken Varainhoito, voit valita sijoituskohteeksi maksuttoman Tavoite-salkunhoitopalvelun. Tällöin maksat samaan tapaan rahastojen juoksevat kulut, mutta salkunhoitopalvelusta ei peritä erillistä salkunhoitopalkkiota.
 • 30 %:n vuosittainen verovähennys huomioidaan henkilökohtaisessa verotuksessasi automaattisesti. 
   
  Käytännön esimerkki: 

  Jos säästät 250 euroa/kk, vuosittainen vakuutusmaksujesi määrä on yhteensä 3 000 euroa/vuosi, jolloin verovähennyksen määrä on 30 % tästä summasta eli 900 euroa/vuosi. Käytännössä siis oletkin sijoittanut vuoden aikana omaa rahaa vain 2 100 euroa ja verohyödyn ansiosta valtio tukee säästämistäsi 900 euron summalla vuodessa. Tämän summan voit uudelleen sijoittaa ”ilmaiseksi” tai esimerkiksi käyttää veronpalautuksen vuosittaiseen lomamatkaan tai vaikkapa joululahjoihin – tai mihin ikinä haluat.
   
  Huomioitavaa on, että verovähennyksen voi hyödyntää 5 000 euroon asti per verovuosi. Eli maksimisäästömäärä josta saa verohyödyn, on 5 000 e/vuosi (= 416 e/kk).
 • Näet säästösi verkkopankissasi Säästä ja sijoita-välilehdellä kohdassa ”Vakuutukset”. Lisäksi saat vuosittaisen vuosiraportin sekä kuukausittaisen kuukausiraportin sijoituksistasi, jotka löydät verkkopankin Säästä ja sijoita-välilehden kohdasta ”Raportit”.
 • Eläkevakuutus sisältää henkivakuutusturvan, sekä eläkkeen säästö- että nostoajalla. Mikäli vakuutettu menehtyy ennen sopimuksella mainittua eläkeikää/eläkkeelle jäämistä, vakuutuksen varat maksetaan sopimuksella määrätylle edunsaajalle. Voit päättää vapaasti vakuutussopimuksesi edunsaajan/edunsaajat.
 • Eläkevakuutus tuo turvaa myös eläkeikää edeltävälle ajalle elämän kriisitilanteiden varalta. Takaisinosto ennen määriteltyä eläkeikää on mahdollista eläkevakuutussäännösten (2022) mukaisesti seuraavissa tilanteissa:
   
  1. Avioero: Vaaditaan virallinen ilmoitus, jossa aviopuolisot tuomitaan avioeroon.
  2. Aviopuolison kuolema: Vaaditaan virkatodistus, jossa todetaan avioliitto ja että vakuutetun aviopuoliso on kuollut.
  3. Vähintään vuoden kestänyt työttömyys: Vaaditaan todistus työvoimatoimistosta tai kassasta, joka työttömyyskorvausta maksaa. 
  4. Aviopuolison vuoden kestänyt työttömyys – vain ennen 1.10.2005 otettujen vakuutusten osalta.
  5. Työeläkelain mukainen osittainen tai pysyvä työkyvyttömyys – vain 1.1.2010 jälkeen otettujen vakuutusten osalta.
   
  Takaisinostoarvo on vakuutussäästöjen arvo takaisinostohetkellä. Takaisinostosumma maksetaan jonkun näistä ehdoista täyttyessä sinulle kertasuorituksena.