1. Om banken
  2. /
  3. Hållbarhet
  4. /
  5. Bankens roll i det lokala samhället

Bankens roll i det lokala samhället

Handelsbanken bidrar på flera sätt till det lokala samhället där banken är verksam. Kontorens engagemang i olika initiativ och aktiviteter i föreningslivet samt verksamheter med välgörande syfte är konkreta exempel på hållbarhetsarbete.
Plantering av träd

Husrum till hemlösa

Coronakrisen slår hårt mot hemlösa och andra utsatta. Därför bestämde sig en hotellägare i Shrewsbury för att ta emot ett 30-tal hemlösa på sitt tomma hotell. De lokala myndigheterna hjälpte till att betala de fasta kostnaderna. 

Tack vare donationer från Handelsbankens kontor i Shrewsbury fick de hemlösa mat och husrum utan att hotellägaren själv behövde belåna verksamheten.

Medarbetare i Lahtis kontor

Kontor utmanar varandra 

Handelsbankens kontor i Hyvinge utmanades av ett företag på orten att delta i ett projekt för att hjälpa familjer och företag som drabbats ekonomiskt under pandemin. Banken skänkte pengar till en lokal restaurang som lagade mat som sedan delades ut av en välgörenhetsorganisation. 

– Med små medel kunde vi hjälpa flera familjer och ta ett socialt ansvar på orten, säger kontorschef Henri Uronen, som i sin tur utmanade kontoret i Lahti. 

Lahti antog utmaningen och via den icke-vinstdrivande barnrättsorganisationen Lahden Ensi- ja Turvakoti donerade kontoret ett antal presentkort till behövande familjer. 

– Flera av dem hade blivit arbetslösa eller sagts upp och fått ekonomiska problem när de förlorat sin inkomst, säger kontorschef Jaana Repo-Kemppinen.

Skänker cyklar till skolflickor

För varje cykel som Handelsbankens cykelpool leasar från Vélosophy skänker det svenska företaget en cykel till skolflickor i utvecklingsländer – hittills över hundra. 

Vélosophys cyklar tillverkas i första hand av återvunnen aluminium för att verka för en mer cirkulär ekonomi. Ambitionen är att förena en användbar produkt med socialt ansvarstagande – en produkt som gör skillnad och är mer än ”bara” en cykel. Målet är att montera cyklarna på plats. Där det är möjligt tillverkas ramarna i lokalt odlad bambu för att skapa arbetstillfällen lokalt.