Fem sätt att skydda sig mot inflationen

Oroar de stigande priserna dig? Du är inte den enda. Våra experter ger dig några tips, hur du kan skydda dina pengar mot inflationen.
Kvinna står i köket med en räknare i handen

Inflationen ökar, är du förberedd?

Priset på el, bränsle och mat har stigit kraftigt. Räntorna på bolånen har också gått upp. Den branta priskuvan drabbar hushållen, men lyckligtvis finns det några enkla sätt att skydda sig ekonomiskt. Läs, hur du kan styra din ekonomi.

1. Ta en extra titt på bolånets ränta

Många har knutit sitt bolån till rörlig ränta och då påverkas den direkt när centralbanken höjer styrräntan. Om du vill ha en stabil ränta, så är det skäl att knyta åtminstone en del av bolånet till fast ränta. Om du har flera lån, ska du slå fast ränteperioden separat för varje lån, så att räntan inte ändras i alla dina lån samtidigt.

2. Spara till en buffert samtidigt som du amorterar

När din amortering är rätt anpassad till din ekonomi, klarar du av även en högre ränta, och du kan spara vid sidan av amorteringen. När du investerar samlar du ihop en buffert för sämre tider. Du kan börja med en liten summa och öka den, när lånekapitalet minskar.

3. Överväg alternativ till kontosparandet

Avkastningen på konto och ränteinvesteringar har varit blygsam de senaste åren. Den höga inflationen gör att den blir ännu sämre. Om du har placerat pengar i en räntefond, kan räntestigningen minska avkastningen på fonden. Ett sparkonto kan vara ett gott alternativ, om du sparar till oväntade utgifter eller vill ha minsta möjliga risk. En bra tumregel är att ha 2-3 månaders nettolön på konto. Om ditt sparmål ligger långt i framtiden och du inte är rädd för lite risk, ger ofta en aktiefond eller en investering direkt i aktier bättre avkastning.

4. Håll fast vid din sparplan

Tanken på att inflationen äter upp dina besparingar kan minska intresset för att spara. Även om det inte känns lockande att spara, så är det ännu viktigare vid tider med hög inflation. Håll alltså även nu fast vid din sparplan så tryggar du din köpkraft även i framtiden.

5. Tänk efter, var du kanske kunde spara

Levnadsstandarden i Finland har stigit snabbt. Vi bor rymligt i bostäder i gott skick, vi köper dyrare bilar och vi reser utomlands på semester. Man får och ska njuta av livet. Ta dig i alla fall en funderare, ifall du kunde låta bli att byta bil så ofta, du kunde skjuta upp en renovering eller kanske resa i hemlandet. När du gör anskaffningar, gynna i mån av möjlighet inhemska småföretagare. Ett val gjort med eftertanke är oftast också ett bättre val med tanke på miljön.

Så här kan vi hjälpa dig

Börja spara idag

När du sparar regelbundet blir även små belopp så småningom till en vacker summa. Det viktigaste är att fatta beslutet att börja spara.

Det finns alternativa referensräntor

Du kan binda ditt bolån till Handelsbanken Prime, euriborränta eller fast ränta. 

En energirenovering ger fördelar

En välplanerad energirenovering ger husbolaget och delägarna stora ekonomiska fördelar.

Ikon: glödlampa

Så här kan du energieffektivisera hemma

Att klimatsäkra ditt hem är bra för både plånbok och klimat. Och det finns massor att göra för att minska din energiförbrukning. Enkla saker som du kan börja med direkt. Eller lite större grejer som kräver lite mer tid och pengar. På den här sidan hittar du info som kan hjälpa dig på vägen.

Så kommer du igång

 • Välj effektiv och bra belysning
  Testa LED-lampor och släck emellanåt.
 • Sänk inomhustemperaturen
  1 grad minskar förbrukningen med 5 procent.
 • Ha rätt temperatur i kyl och frys
  +4 grader i kyl, -18 grader i frys. 
 • Tvätta i 40 grader istället för 60
  Du kan nästan halvera energianvändningen.
 • Byt till ett snålspolande duschmunstycke
  Det sparar på vattenförbrukning rejält. 

För dig som vill göra mer

 • Byt ut fossil värme och el till förnybar
  Välj till exempel bergvärme och solceller
 • Täta och håll kvar värmen inomhus
  Täta med nya lister runt fönster och dörrar.
 • Förbättra innemiljön – tilläggsisolera
  Få bättre kontroll över temperaturen hemma.
 • Byt till modernare fönster eller isolera
  Du kan t ex sätta in ett lågenergiglas på insidan.
 • Byt ut dina gamla vitvaror mot nya
  Välj vitvaror med bästa energiklass om du kan.