1. Privat
 2. /
 3. Spara och placera
 4. /
 5. Börja spara
 6. /
 7. Placeringsrådgivning

Placeringsrådgivning

Var och en kan bli placerare. Vid placeringsrådgivningen beaktar vi din situation, dina mål och spartiden.
Man och kvinna deltar i placeringsmöte med placeringsrådgivaren.

Placeringsmöte

På Handelsbanken tar vi hand om dig. Därför gör vi en bedömning av dina kunskaper och din placeringserfarenhet och ber dig berätta om dig själv. Också lagen och andra regelverk förpliktar oss att utreda vilken typ av tjänster vi kan föreslå dig. Vi erbjuder dig inte tjänster eller produkter som inte passar dig.

Det viktigaste är ändå att du vet vilket eller vilka mål du har. Målet är riktgivande för placeringstidens längd, och placeringstiden inverkar i sin tur på valet av risknivå.

Om du inte hinner komma till kontoret, kom överens om ett digitalt möte

Diskutera med din  kontaktperson på nätet om allt som gäller ditt sparande.

Digitalt möte

Så här kan du förbereda dig

En man tittar på sin mobilskärm.
 • Gör en lista över dina frågor

  Det finns inga dumma frågor. Vid mötet går vi igenom dina frågor och du får svar på dem.

 • Bekanta dig med olika placeringsalternativ

  Bekanta dig med fondernas verksamhet och läs om vad som gör dem hållbara. Att spara i en försäkring kan också vara ett alternativ. Om du funderar på pensionssparande kan du beräkna din framtida pension på tyoelake.fiÖppnas i nytt fönster.
 • Hur mycket har du sparat hittills?

  Har du ditt sparkapital på ett bankkonto eller har du kanske köpt fondandelar? Sparar du till barnen?


Så här går placeringsrådgivningen till

 1. Vi kartlägger din ekonomiska situation och går igenom dina behov och mål. Du kan ha flera mål och en särskild tidsplan för vart och ett av dem. Vilken risk är lämplig för målet och för dig?
 2. Vid lämplighetsbedömningen bedömer vi hur erfaren du är som placerare och hur mycket du vet om olika produkter. Grundregeln är att inte placera i sådant som man inte förstår.
 3. Vid ändamålsenlighetsbedömningen försäkrar vi oss om att de placeringsprodukter och -tjänster vi föreslår är ändamålsenliga för dig.
 4. Det sista steget är att underteckna avtalet, öppna ett värdeandelskonto och aktivera placeringstjänsterna i nätbanken.

Ansvarsbegränsning

Den historiska avkastningen på ett finansiellt instrument är ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på instrumentet kan stiga och sjunka i värde och du kan förlora en del av eller hela det investerade kapitalet. Innehållet på denna sida ska inte ses som personlig placeringsrådgivning eller en placeringsrekommendation.