Tietoa Ukrainan sodan vaikutuksista

Näin sota Ukrainassa vaikuttaa talouteen, markkinoihin ja maksuliikenteeseen
Kuva Ukrainasta

Venäläiset omistukset poistetaan rahastoista

Ikoni: i-kirjain ympyrässä

Handelsbanken luopuu venäläisistä arvopapereista

Handelsbanken on tehnyt päätöksen poistaa rahastoistaan kaikki venäläiset omistukset heti, kun olosuhteet ja määräykset sen sallivat.

Handelsbankenin rahastoyhtiön (Handelsbanken Fonder) hallinnoimasta pääomasta noin 0,03 prosenttia on sijoitettu venäläisiin osakkeisiin ja arvopapereihin. Heti kun kaupankäynti Venäjän pörssissä on mahdollista, Handelsbanken myy omistuksensa  siten, että asiakkaidemme säästöihin kohdistuvat tappiot minimoidaan, mikä on myös lakisääteinen vaatimus. 

Handelsbanken on vuoden vaihteesta lähtien vähentänyt venäläisten arvopapereiden omistustaan lähes miljardilla kruunulla noin 270 miljoonaan kruunuun (arvo Moskovan pörssin sulkeutumista edeltävänä päivänä). Kaikki venäläisten joukkovelkakirjojen omistukset on purettu.


Ikoni: Sydän kämmenellä

Miten voin tukea ukrainalaisia?

Näin osallistut avustuskeräykseen turvallisesti

Helpoin ja turvallisin tapa auttaa sodasta kärsiviä ukrainalaisia on tehdä lahjoitus tunnettujen avustusjärjestöjen kautta. Järjestöjen toiminta on läpinäkyvää ja niillä on kriisitilanteissa tarvittava kokemus ja kanavat. Näin sinä voit luottaa siihen, että avustuksesi tavoittaa varmasti oikean kohteen. Esimerkiksi Finanssiala ry on koonnut sivustolleen luettelon tunnetuista ja luotettavista avustusjärjestöistä.

Kriisi on saanut myös huijarit liikkeelle. Suhtaudu kriittisesti verkossa ja sosiaalisessa mediassa jaettaviin linkkeihin ja selvitä huolelle, kenelle teet maksuja ja annat korttitietojasi.


Pakotteiden vaikutus maksuliikenteeseen ja korttimaksamiseen

 • Handelsbankenin korteilla ei voi maksaa eikä tehdä käteisnostoja Venäjällä. Kortit eivät myöskään toimi venäläisissä verkkokaupoissa.
 • Et voi. 28.2.2022 jälkeen asiakkaamme eivät voi tehdä maksuja Venäjälle tai Valko-Venäjälle tai ottaa vastaan maksuja näistä maista. Taustalla ovat laajat pakotteet, joita EU ja Yhdysvallat kohdistavat Venäjään ja Valko-Venäjään, sekä maksuliikenteeseen liittyvät äärimmäisen korkeat riskit.
 • Vastareaktiona Venäjän sotilaalliselle hyökkäykselle Ukrainaan länsimaat toteuttavat uusia pakotteita Venäjää ja Valko-Venäjää vastaan. Monet näistä pakotteista täydentävät Venäjään ja Valko-Venäjään kohdistuvia olemassa olevia pakotteita, mutta osa pakotteista on uusia. Uudet pakotteet ovat laajat ja vaikutuksiltaan moninaiset. Nykyiset ulkomaanmaksujen poikkeusluvat eivät täytä pakotteiden vaatimuksia ja siksi ulkomaanmaksuja koskevat poikkeusluvat on peruttu.  
 • Paras tapa lahjoittaa rahaa Ukrainaan on lukuisten avustusjärjestöjen, kuten Punaisen Ristin, Unicefin tai Pelastakaa Lapset ry:n kautta. Näin voit olla varma siitä, että apu menee perille. Finanssiala on koonnut sivustolleen ajankohtaisia kysymyksiä Venäjän sotatoimien vaikutuksista ja selvittänyt myös, miten kansalainen voi osallistua avustuskeräyksiin turvallisesti. Lue lisää täältä. Avautuu uuteen ikkunaan

  Korttimaksut Ukrainaan onnistuvat toistaiseksi. Kun teet verkossa korttiostoja, ole varovainen ja selvitä tarkoin, kenelle annat korttisi tiedot ja lähetät rahaa. 

 • Myönnetyt ulkomaanmaksujen poikkeusluvat eivät ole enää voimassa, jos ne eivät ole uusien pakotteiden mukaisia. 

Mitä kannattaa huomioida sijoittamisessa?

 • Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Hyvä neuvo tällaisessa tilanteessa on tukeutua omaan sijoitussuunnitelmaan. Mikä on tavoitteesi ja milloin tarvitset varat käyttöösi? Jos tarvitset rahat käyttöösi vuoden tai kahden sisällä, osakkeisiin sijoittaminen ei välttämättä ole järkevää. Jos sijoitat pitkällä aikavälillä ja sijoitustesi riskitaso on sinulle sopiva, suuriin muutoksiin tuskin on tarvetta. Pitkällä aikavälillä osake- tai osakerahastosijoittamisen riskit ovat paremmin hallittavissa. Pitkällä aikavälillä sijoittavan ei kannata hätiköidä markkinan heiluessa. Konfliktien vaikutukset sijoitusmarkkinoihin ovat usein historiassa jääneet pieniksi ja lyhytkestoisiksi.

 • Ostamisen ja myymisen ajoittaminen ihanteelliseen ajankohtaan on erittäin vaikeaa. Ajatus siitä, että myy omistuksensa epävarmoina aikoina ja ostaa ne myöhemmin takaisin halvemmalla on houkutteleva, mutta kokemus osoittaa tällaisen strategian usein koituvan kalliiksi. Vaikka myynnin ajoitus onnistuisi ja kurssit jatkaisivat sen jälkeen laskuaan, oikean takaisinostoajankohdan määrittäminen on vaikeaa. Riskinä on, että sijoittaja menettää osan tulevasta kurssinoususta tai pahimmassa tapauksessa koko nousun.

 • Kun säästää kuukausittain rahastoihin, ostaa automaattisesti rahasto-osuuksia sekä osakekurssien noustessa että laskiessa. Tämä tasaa osuuksien hankintahintaa. Jos osakekurssit laskevat, myös osakerahastojen osuuksien arvo laskee, ja sijoittaja saa enemmän osuuksia sijoittamallaan rahasummalla. Historiallisesti tarkasteltuna parhaat kuukausisijoitukset on tehty kriisitilanteissa osakekurssien laskiessa rajusti. Pitkäjänteisellä kuukausisäästäjälle ei siksi ole perusteita keskeyttää kuukausisäästämistä.

 • On tärkeää, että sijoitustesi riskitaso ja tuottopotentiaali sopivat sinun tavoitteisiisi ja elämäntilanteeseesi. Kun löydät itsellesi sopivan riskitason, pidä siitä kiinni myös markkinoiden heiluessa. Hajauta sijoituksesi eri markkinoille ja eri rahoitusvälineisiin. Hyväkään hajauttaminen ei täysin suojaa kurssilaskuilta, mutta auttaa vähentämään voimakkaan tai pitkäaikaisen kurssiromahduksen vaikutuksia.

 • Seuraavissa Handelsbankenin rahastoissa on 28.2.2022 venäläisiä omistuksia:

  • EMEA Teema (n. 9 prosenttia venäläisosakkeita)
  • Kehittyvät Markets Indeksi (alle 1 prosentti)
  • Global Indeksi Criteria (alle 0,5 prosenttia)
  • Kehittyvät markkinat Teema (n. 0,5 prosenttia)

  Moskovan pörssin kaupankäyntirajoituksista johtuvista syistä EMEA Teema -rahasto oli suljettuna kaupankäynniltä 28.2. - 15.3.2022. Hallinnointipalkkiota ei ole peritty rahaston sulkemisjakson aikana. Rahaston venäläisten omistusten arvostus on tällä hetkellä lähellä nollaa. 

  Myymme rahaston venäläiset omistukset heti, kun olosuhteet sen sallivat. Venäjälle ei tehdä uusia investointeja.  

Handelsbankenin rahastojen omistukset Venäjällä

 • Handelsbanken on vuoden vaihteesta lähtien vähentänyt rahastoistaan venäläisten arvopapereiden omistustaan lähes miljardilla kruunulla noin 270 miljoonaan kruunuun. Kaikki venäläisten joukkovelkakirjojen omistukset on purettu.

  Rahastoissamme on ollut venäläisiä arvopapereita, joskin rajoitetusti. Emme halua enää omistaa venäläisiä osakkeita tai arvopapereita ja siksi myymme viimeisetkin omistuksemme heti kun olosuhteet ja määräykset sen sallivat. Nykyisten tietojen valossa toivomme tietenkin, että olisimme tehneet tämän jo aikaisemmin.

 • Taustalla siihen, miksi Handelsbanken ja muut ovat sijoittaneet Venäjälle, vaikuttaa se, että vaikka maa on ollut pakotteiden alaisena useiden vuosien ajan, se on myös ollut osa kansainvälisiä rahoitusmarkkinoita. Taloussuhteet Venäjän kanssa ovat kasvaneet, etenkin energian ja EU-viennin osalta.

  Handelsbanken on noudattanut voimassa olevia säännöksiä ja kansainvälisiä pakotteita, mutta aloitimme hiljattain muista syistä omistuksiemme pienentämisen, muun muassa Sperbankissa. Handelsbanken on myös omistanut pienen erän joukkovelkakirjoja useille kehittyville markkinoille keskittyvässä rahastossa. Erä on myyty, mutta se olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin.

  Yleisesti ottaen poissulkemiskriteerit keskittyvät nykyään pääasiassa yrityksiin tai toimialoihin. Meidän on tulevaisuudessa tarkasteltava myös maita eri tavalla. Tavoitteemme on vähentää Venäjälle kohdistuvia sijoituksia ja myydä viimeiset omistukset heti, kun olosuhteet ja määräykset sen sallivat. 

 • Venäläisten arvopapereiden omistus oli vuoden vaihteessa 1,2 miljardia kruunua, kun taas rahastoyhtiön hallinnoimat varat olivat yhteensä 900 miljardia kruunua. Venäläisten arvopapereiden kokonaisomistus on nyt noin 270 miljoonaa kruunua.

  Moskovan pörssin kaupankäyntirajoituksista johtuvista syistä EMEA Teema -rahasto oli suljettuna kaupankäynniltä 28.2. - 15.3.2022. Heti kun säännökset sallivat, myymme Venäjän alle prosentin omistukset Kehittyvät Markkinat Indeksi-, Global Indeksi Criteria- ja Kehittyvät Markkinat Teema -rahastoissa. Myös kaikki venäläisten joukkovelkakirjojen omistukset on purettu.

  Omistuksissamme ei ole nyt eikä ole ollut Venäjällä yrityksiä, joita ei saa omistaa EU:n pakotelistan mukaan. Noudatamme tietysti edelleen kaikkia voimassa olevia määräyksiä ja päätettyjä pakotteita. 

 • Venäjä on ollut pakotteiden alaisena lähes kymmenen vuoden ajan. Vuodesta 2014 lähtien EU:lla on ollut pakotelista, jota me, kuten koko rahoitusala, olemme noudattaneet. Samaan aikaan Venäjä on ollut osa kansainvälisiä rahoitusmarkkinoita. Nyt tilanne on täysin muuttunut ja siksi vähennämme Venäjä-omistuksiamme mahdollisimman nopeasti. 

  Handelsbankenin rahastoissa ei tällä hetkellä ole Venäjän valtion joukkovelkakirjalainoja. Ennen hyökkäystä omistimme joukkovelkakirjoja Kehittyvät Markkinat Obligaatio -rahastossamme. Vuodenvaihteesta lähtien olemme nopeuttaneet Venäjä-omistuksiemme vähentämistä.

 • Global Indeksi Criteria –rahastolla on kattavat poissulkemiskriteerit yritysten toiminnalle ja rahasto on pitkään sulkenut useita venäläisiä yrityksiä näiden valossa pois. Rahaston noin 2 000 omistuksesta kuusi on venäläisiä omistuksia, jotka muodostavat noin 0,1 prosenttia rahaston arvosta. Näille yrityksille ei ole määrätty omistusoikeudellisia pakotteita.

 • Emme halua enää omistaa venäläisiä osakkeita ja arvopapereita ja siksi myymme viimeisetkin omistuksemme heti kun olosuhteet ja määräykset sen sallivat.

  Venäjälle kohdistuvat sijoitukset myydään siten, että asiakkaidemme säästöihin kohdistuvat tappiot minimoidaan, mikä on myös lakisääteinen vaatimus. 

Venäjän sotatoimien talousvaikutukset

 • Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sodan laajat talousvaikutukset hidastavat globaalia talouskasvua ja kiihdyttävät jo valmiiksi korkeaa inflaatiota. Yksi näkyvimmistä vaikutuksista on ollut energian ja elintarvikkeiden hintojen nousu. Venäjä on merkittävä öljyn, kaasun ja metallien tuottaja ja Ukrainan ohella merkittävä vehnän ja maissin tuottaja. Näiden hyödykkeiden supistunut tarjonta on kiihdyttänyt inflaatiota, mikä puolestaan nakertaa kotitalouksien reaalisia käytettävissä olevia tuloja ja vähentää kulutusta. Korkean inflaation johdosta keskuspankit nostavat korkoja monissa maissa.

  Inflaation ohella huoli sodasta ja sen taloudellisista seurauksista voi saada yritykset ja kuluttajat lykkäämään investointeja ja kulutusta. Odotamme kuitenkin elvyttävän finanssipolitiikan tukevan jossain määrin kysynnän kasvua. Monet EU-maat ovat ilmoittaneet budjetoivansa lisää varoja puolustukseen sekä Ukrainan pakolaisten ja kotitalouksien tukemiseen.  

 • Ulkomaankaupan vaimeneminen, lisääntynyt epävarmuus ja korkea inflaatio leikkaavat Suomen talouskasvua tänä vuonna. Ennustamme Suomen BKT:n kasvavan tänä vuonna 1,8 prosenttia.

  Vienti Venäjälle laskee jyrkästi pakotteiden seurauksena, ja voi pudota käytännössä jopa nollaan. Lisäksi hidastuva talouskasvu myös muilla vientimarkkinoilla sekä toimitusketjuvaikeudet hillitsevät jonkin verran Suomen viennin vetoa. Toisaalta odotamme suomalaisten yritysten löytävän uusia markkinoita Venäjän viennin päätyttyä.  

  Kuluttajien luottamus romahti maalis-huhtikuussa Venäjän sotatoimien aiheuttaman epävarmuuden vuoksi, mikä heijastuu heikompana yksityisen kulutuksen näkymänä. Lisäksi sota on kiihdyttänyt inflaatiota myös Suomessa, etenkin asumisen kallistumisen sekä liikenteen ja ruoan hintojen nousun kautta, ja tämä heikentää kotitalouksien reaalista ostovoimaa.

  Ennen Ukrainan sodan alkua ennustimme investointien kasvan tuntuvasti tänä vuonna. Epävarmuuden lisääntyminen Ukrainan sodan johdosta voi lykätä investointihankkeita, kuten myös materiaalipula ja tarvikkeiden kallistuminen. Toisaalta investointien kasvua tukevat teollisuuden ennätyskorkea kapasiteetin käyttöaste ja vihreä siirtymä sekä puolustusmenojen kasvu, mikä vauhdittaa julkisia investointeja.

 • Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on tuntuvia kielteisiä vaikutuksia euroalueelle: korkeampi inflaatio, hitaampi talouskasvu ja kotitalouksien kulutuksen vaimentuminen. Sekä energian hinnat että toimitusketjuhäiriöt luovat edelleen kustannuspaineita ja näkyvät inflaatiossa. 

  Vaikka talouskasvu hidastuu, joutuu Euroopan keskuspankki (EKP) etupainotteisesti torjumaan korkeaa inflaatiota. Odotamme EKP:n nostavan talletuskorkoa heinäkuussa 0,25 prosentilla. Sen jälkeen EKP nostaa vielä neljä kertaa korkoa vuoden 2023 ensimmäiseen neljänneksen loppuun mennessä. EKP:n kiristävä rahapolitiikka heikentää kotitalouksien kysyntää lisää.

 • Korkomarkkinoiden ensireaktiona sodan syttymiseen niin pitkät kuin lyhyet korot laskivat. Voimakkaasti kiihtynyt inflaatio on muuttanut sen jälkeen korkomarkkinoiden tilanteen täysin, ja pitkät korot ovat kevään aikana nousseet voimakkaasti. Korkomarkkinat myös hinnoittelevat useita koronnostoja EKP:lle tälle vuodelle, mikä on näkynyt esimerkiksi asuntolainoissa yleisesti käytetyn 12 kuukauden euriborin nousuna huhti-toukokuun aikana. Toukokuun puolivälin jälkeen 12 kuukauden euriborkorko oli 0,30 prosenttia. Markkinakoroissa on suunta edelleen ylöspäin.

Handelsbankenin ekonomistit

-

Vastuunrajoitus

Rahoitusvälineen tuotto ei ole takuu tulevasta tuotosta. Rahoitusvälineen arvo voi nousta tai laskea ja sijoittaja voi menettää osan tai kaikki sijoittamistaan varoista. Sisältöä ei tule pitää henkilökohtaisena sijoitusneuvona tai sijoitussuosituksena.